Hlavní obsah

Ropa z vrtu v Mexickém zálivu dál někudy uniká, BP zvažuje její odčerpávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New Orleans
Aktualizováno

Americká pobřežní stráž oznámila v noci na pondělí, že z vrtu Macondo na dně Mexického zálivu, který minulý týden uzavřel zvon, zřejmě stále někudy uniká ropa, i když ropná společnost BP tvrdila, že zvon těsní. Nyní BP uvedla, že zvažuje opět ropu z vrtu odčerpávat do tankerů. Zahájení této akce by však trvalo tři dny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ropa z vrtu v Mexickém zálivu dál někudy uniká, tvrdí úřadyVideo: Reuters

 
Článek

Vládní zmocněnec, admirál pobřežní stráže Thad Allen, který má na starost dohled nad ropnou katastrofou, sdělil v dopise těžařům, že testy tlaku provedené ve zvonu potvrdily další únik ropy z ložiska. Nařídil BP okamžitě informovat příslušné úřady, budou-li nalezeny další úniky.

„Když je zjištěn únik, je vám nařízeno rychle jej vyšetřit a informovat o zjištěních vládu do čtyř hodin,“ napsal Allen vrchnímu manažerovi BP Bobu Dudleymu.

„Nařizuji vám poskytnout mi popis postupu otevírání ventilů, který bude tak rychlý, jak to jen bude možné, aniž by byl vrt poškozen,“ doplnil. Otevření ventilů a jeho připojení na potrubí by umožnilo opět ropu odvádět na povrch do lodí, takže by netryskala do oceánu. BP následně uvedla, že by to trvalo tři dny.

Allen dospěl k závěru, že z vrtu uniká ropa, protože tlak ve zvonu je nižší, než se čekalo. BP to vysvětluje vyčerpáním ložiska. Allen je ale přesvědčen, že ropa z vrtu stále někudy uniká, možná přes slabší část dna moře.

Podle těžařů ropa neuniká

Allen nařídil BP, aby test těsnosti prodloužila o 24 hodin. Zatím není jasné, zda těžaři vyhověli, ale jejich představitel Doug Suttles v neděli řekl: „Neřekli jsme, že by test skončil.“

Trval však na tom, že ropa už nikudy neuniká. „Jsme potěšeni, že nyní žádná ropa neuniká do Mexického zálivu a chceme provést další kroky, aby to tak zůstalo,“ sdělil Suttles, jenž má na starost řízení operace uzavírání vrtu.

BP zatím nechává vrt zcela uzavřený, i když se původně čekalo, že zvon použije k odvádění ropy z ložiska do tankerů na povrchu. Nyní zvažuje, že bude ropu z vrtu opět odčerpávat.

Od čtvrtka, kdy byl nový zvon sloužící jako uzávěr nasazen, už žádná ropa do moře neuniká. Kdyby ale byl ventil na vrcholu zvonu otevřen a nasazeno k němu potrubí, mohla by se ropa z ložiska odvádět do tankerů. Zvon by měl umožnit jímat a odvádět veškerou ropu unikající vrtem z ložiska. [celá zpráva]

V jednu chvíli se objevila netěsnost, ale BP ji opravila.  [celá zpráva]

Kritici BP tvrdí, že ropu už nechce dál odvádět na povrch. Důvody mohou být ryze ekonomické. Takto se bude hůře zjišťovat, kolik ropy vlastně denně z vrtu uniklo, což by při odvedení veškeré ropy šlo. BP tak může pokračovat v trendu podhodnocování rozsahu úniku, uvedl kongresman Ed Markey. Připomenul, že BP vždy výrazně podhodnocovala velikost úniku. Suma, kterou má poskytnout na odstranění škod, je určena právě podle množství uniklé ropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám