Hlavní obsah

Česko by mělo podle USA více trestat obchodování s lidmi

– Washington

Česká republika by měla zvýšit počet lidí odsouzených do vězení za obchodování s lidmi, ať za účelem prostituce, nebo nucené práce. Uvedlo to americké ministerstvo zahraničních věcí ve své pravidelné výroční zprávě věnované problematice obchodování s lidmi a modernímu otroctví. Ve světě se podle ní situace zlepšila, špatná je v 13 zemích.

Článek

Na seznamu zemí, kde nedostatečně bojují s obchodem s lidmi a moderním otroctvím jsou Kuba, Írán, Severní Korea, ale také Kuvajt, Saúdská Arábie, Kongo, Dominikánská republika, Eritrea, Mauritánie, Barma, Súdán, Zimbabwe a Papua Nová Guinea

V části zprávy věnované České republice stojí: "Vláda upravila trestní zákoník tak, aby zvýšila maximální trest za obchodování s lidmi z 15 na 16 let vězení, a nadále poskytovala ochranu a pomoc jeho obětem, jak v České republice, tak v zemích jejich původu."

Klesl počet pachatelů trestaných vězením

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že česká policie loni vedla 47 vyšetřování týkajících se obchodování s lidmi oproti 81 v roce 2008. Tři tyto případy se týkaly nucené práce. Soudy v případech obchodování s lidmi potrestaly 83 lidí, zatímco o rok dříve 64. Podle amerického ministerstva se ale snížil počet osob, které dostaly trest vězení. V roce 2009 jich bylo 23 procent, zatímco předloni 28 procent.

Zpráva dále uvádí, že česká vláda i loni vyvíjela velké úsilí o ochranu a pomoc obětem obchodování s lidmi. Úřady tak v roce 2009 stejně jako předloni rozpoznaly 13 obětí tohoto zločinu, jež pak předal do další péče neziskovým organizacím. V osmi případech šlo o oběti nucené práce a v pěti případech o osoby nucené k prostituci.

Česko také nadále provozovalo svůj Program podpory a ochrany obětí obchodování s lidmi, jenž poskytuje dlouhodobou i krátkodobou pomoc jak zahraničním, tak domácím obětem.

Česko je podle zprávy tranzitní i cílovou zemí obchodu s lidmi i zemí, odkud pocházejí jeho oběti. K prostituci jsou tu nuceny ženy z České republiky, Slovenska, Ruska, Rumunska, Bulharska, Vietnamu, Mongolska a Brazílie. Ženy z těchto zemí jsou přes Česko také převáženy například do Rakouska, Německa anebo Švýcarska.

Mnoho obětí prostituce z České republiky je romského původu. Oběťmi nucené práce jsou v Česku lidé z Ruska, Ukrajiny, Kyrgyzstánu, Uzbekistánu, Rumunska, Vietnamu, Mongolska, Thajska a Bělorusko. Naopak Češi jsou podle zprávy nuceni k práci v Británii.

Stav ve světě

Podle údajů amerického ministerstva zahraničních věcí se problém moderního otroctví týká prakticky každé země světa. Jeho oběťmi nyní je kolem 12,3 milionu dospělých a dětí, z toho 56 procent představují ženy a dívky. Obrat obchodu s lidmi je 32 miliard dolarů ročně.

„Viděli jsme celkové zlepšení,“ stojí dále ve zprávě. Podle ní 116 zemí světa zavedlo v legislativě opatření proti obchodu s lidmi, sdělil poradce ministryně Hillary Clintonové pro otázky moderního otroctví Luis CdeBaca.

V roce 2009 ministerstvo evidovalo přes 4000 odsouzených za obchod s lidmi a otrokářství, což je o 40 procent více. Podle něj ale krize vede k tomu, že mnoho lidí má menší šanci na práci, což vede ke zvyšování případů otroctví: „Lidé jsou mnohem zoufalejší a to je vede k tomu, že více riskují.“ Zmínil i varující tendenci, že více žen, které měly pracovat jako služky, končí jako prostitutky.“

Zpráva pochválila za zlepšení situace Pákistán, Malajsii, Sýrii, Egypt a Bosnu, protože tam loni zavedli opatření proti obchodu s lidmi.

Kritizováno naopak bylo Švýcarsko, které umožňuje, aby prostituovaly i šestnáctileté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám