Hlavní obsah

BP jímá půlku unikající ropy, USA jsou nespokojené

Novinky, CNN, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžařské společnosti BP se podařilo pomocí zvonu nasazeného na potrubí jímat polovinu ropy, která uniká z vrtu na dně Mexického zálivu. Mluvčí společnosti uvedl, že je to potěšující, ovšem americká pobřežní stráž sdělila, že přes pokrok nelze mluvit o spokojenosti. Stále uniká část ropy do moře a zhoršuje tak největší ekologickou katastrofu v dějinách USA.

Článek

Výkonný ředitel BP Tony Hayward uvedl pro BBC: „Jak jsme uvedli, zachycovací zařízení odvádí denně na povrch 10 000 barelů ropy.“ K poměru unikající a zachycené ropy dodal, že je to "většina, pravděpodobně valná většina" unikající ropy.

Z vrtu však stále uniká mezi 12 000 až 19 000 barely ropy denně a na slova amerického viceprezidenta BP Boba Fryara, že společnost je potěšena výsledky operace, reagoval admirál americké Pobřežní stráže Thad Allen: „Dosáhli jsme pokroku, ale nemyslím si, že kdokoli by mohl být potěšen, dokud je ropa ve vodě.“

Ropa drží záliv jako rukojmí

Americká pobřežní stráž pracuje s vyšším odhadem množství unikající ropy, podle ní se jímá jen o málo více než polovina. A společnosti trvalo sedm týdnů, než se jí podařilo únik ropy alespoń částečně zvládnout, což vedlo k největší ekologické katastrofě v dějinách USA.

K ropě Allen řekl: „Je to zákeřný nepřítel, útočí na všechna naše pobřeží, drží záliv jako rukojmí.“

Doplnil, že ve skutečnosti nejde o jednu obří ropnou skvrnu, ale o množství různě velkých skvrn.

Na ochraně pobřeží pracuje na 20 000 lidí. K nasazení je připraveno 17 500 příslušníků Národních gard. Hladinu čistí 1900 lodí. Položeno bylo 1310 kilometrů norných stěn a připraveno je dalších 884 kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám