Hlavní obsah

Poškozený ropný vrt ucpou hmotou a zabetonují

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venice

Ropný koncern British Petroleum chystá další pokus o zastavení úniku ropy z poškozeného vrtu v Mexické zálivu. Otvor, z něhož surovina už přes měsíc uniká, plánuje ucpat a následně ho zabetonovat. Uvedla to stanice CNN. Bílý dům prohlásil, že únik ropy je nejhorší v dějinách USA.

Foto: REUTERS/NASA/Goddard/Terra / Handout , Reuters

Satelitní snímek ropné skvrny v Mexickém zálivu z minulého týdne. Červený křížek označuje místo, kde stála plošina Deepwater Horizon.

Článek

Dosavadní pokusy o zastavení úniku selhaly, i když firma minulý týden oznámila, že se jí daří jímat 3000 barelů z asi 5000 barelů ropy, které do moře denně unikají. [celá zpráva]

Podle Tonyho Haywarda z vedení firmy má nejnovější snaha šanci na úspěch 60 až 70 procent.

BP zamýšlí vtlačit do otvoru hutnou tekutinu, zastavit tok ropy a místo zabetonovat. Metoda byla už testována na Blízkém východě, ovšem ne pod hladinou moře a navíc v hloubce jeden a půl kilometru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Životu v Mexickém zálivu hrozí pomalá záhuba Video: Reuters

Mezitím vláda ropnému koncernu zakázala rozstřikování dalších chemikálií. Rozptylují sice ropnou skvrnu, ale mají devastující vedlejší účinky na život v moři. [celá zpráva]

V úterý je tomu 36 dní od výbuchu metanu na plošině Deepwater Horizon při pobřeží Louisiany. Její vlastník, společnost Transocean, na tento den připravil vzpomínkový obřad za jedenáct dělníků, kteří při nehodě zahynuli.

Nejhorší katastrofa v dějinách

Ropa mezitím znečistila i pláže a mokřady na pobřeží včetně ústí řeky Mississippi a panují obavy, že by se mohla dostat do Golfského proudu. [celá zpráva]

Bílý dům v úterý oznámil, že únik je nejhorší v dějinách země. Dosud tento smutný primát držela havárie tankeru Exxon Valdez u Aljašky v roce 1989. Tehdy do oceánu vyteklo 257 000 barelů ropy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám