Hlavní obsah

Ropná skvrna se neodvratně blíží k pobřeží USA, nasadí se armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New Orleans
Aktualizováno

Americká pobřežní stráž v noci na čtvrtek zapálila část obrovské ropné skvrny v Mexickém zálivu. Kontraadmirálka pobřežní stráže Mary Landryová uvedla, že únik ropy je pětkrát větší, než se dosud uvádělo. Podle BBC je už nevyhnutelné, že ropná skvrna znečistí pobřeží. Postižena by měla být hlavně Louisiana a nejméně dva další státy USA.

Foto: Sean Gardner, Reuters

Loď Mississippi Responder při čištění Mexického zálivu od ropy

Článek

Do boje s ropnou skvrnou nyní zasáhne i armáda, oznámilo americké ministerstvo obrany.

Podle Landryové denně uniká do moře pět tisíc barelů ropy, a ne tisíc. Bylo objeveno už třetí místo, odkud ropa uniká - z potrubí vedoucího z podmořského vrtu, které leží přes 1500 metrů pod hladinou.

Že je únik větší, než se dosud uvádělo, zjistili experti z meteorologického úřadu NOAA. „Když se odhaduje množství ropy, není to exaktní věda, ale i tak mi NOAA řekla, že se nyní přiklánějí k tvrzení, že uniká 5000 barelů denně,“ řekla kontraadmirálka.

Ropa už hoří

Ropa byla zapálena na místě vzdáleném 50 kilometrů od ústí řeky Mississippi. Okraj ropné skvrny o rozloze 70 000 kilometrů čtverečních je už vzdálen jen 26 kilometrů od delty řeky a k pobřeží se může dostat v pátek večer.

Podle úvodního plánu měla plavidla pobřežní stráže obstavit část ropné skvrny nornými stěnami, v nichž jsou hořáky. Až se vytvoří souvislá vrstva ropy na povrchu moře, zapálí se. Než shoří, potrvá to asi 45 minut.

Teprve ráno místního času se ale ukáže, jak efektivní tato metoda byla, a lze-li ji použít i v širším rozsahu. Poprvé se tento postup použil v roce 2004, když po hurikánu Ivan začala unikat ropa z porušeného potrubí. Akci ale komplikuje špatné počasí. To také brání nejen stahování ropy z povrchu, které provádějí lodě, ale i nasazení letadel shazujících disperzní látky.

Louisianský guvernér Bobby Jindal už požádal o pomoc v nouzi od federální vlády. „Naší hlavní prioritou je ochránit obyvatele a životní prostředí,“ uvedl.

Těžební plošina Deepwater Horizon společnosti BP z dosud neupřesněných příčin vybuchla 20. dubna [celá zpráva] a po dvoudenním požáru se potopila do moře. [celá zpráva]

V okamžiku neštěstí na ní bylo 126 dělníků, z nichž 11 se nepodařilo najít. Podle BBC se hovoří o možné vině uživatelů plošiny, kteří mohli porušit některé předpisy.

Reklama

Výběr článků

Načítám