Hlavní obsah

Hizballáh má víc raket než většina světových vlád, tvrdí USA

Novinky, rei
Washington

Libanonské hnutí Hizballáh disponuje více raketami než většina světových vlád, varoval v úterý americký ministr obrany Robert Gates. Obvinil přitom Sýrii a Írán z dodávek stále výkonnějších zbraní vojenskému křídlu hnutí.

Foto: Hyungwon Kang, Reuters

Americký ministr obrany Robert Gates

Článek

Gates nepotvrdil, zda Sýrie Hizballáhu dodává balistické střely Scud, jak minulý týden tvrdil izraelský prezident Šimon Peres.

Izrael s Libanonci v roce 2006 vedl 34 dnů trvající válku. Konflikt, při němž zemřelo přes 1300 lidí, ukončila rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Ta zahrnovala embargo na dovoz zbraní do Libanonu vyjma dodávek povolených libanonskou vládou nebo spojenými národy.

Gates po setkání se svým izraelským protějškem Ehudem Barakem ve Washingtonu řekl, že Sýrie a Írán dodávají Hizballáhu stále dokonalejší zbraně. „Dostali jsme se do situace, kdy Hizballáh vlastní více raket než většina světových vlád, což samozřejmě destabilizuje region,“ poznamenal.

Barak doplnil, že Sýrie dodává Hizballáhu zbrojní systémy, které mohou narušit křehkou politickou rovnováhu v Libanonu. Odmítl ale, že by Izrael kvůli tomu chtěl vést další válku. K tvrzení prezidenta Perese se nevrátil.

Sýrie minulý týden ostře odmítla nařčení, že Hizballáhu dodává střely Scud. Libanonský premiér na to uvedl, že se zdá, že Izrael hledá záminku k vojenskému úderu.

Reklama

Výběr článků

Načítám