Hlavní obsah

V USA zatkli matku kojence, neodletěla na misi do Afghánistánu

– Savannah
Novinky,

Americká armáda zadržela jednadvacetiletou svobodnou matku Alexis Hutchinsonovou, která neodcestovala do Afghánistánu, kde měla být nasazena. Nenašla nikoho, kdy by se mohl starat o jejího desetiměsíčního syna Kamaniho. Popírá, že se chtěla vyhnout službě v zemi zmítané válkou.

Foto: Reuters

Americké vojáky čeká v Afghánistánu těžký boj

Článek

Hutchinsonová skončila ve vazbě a hrozí jí, že může být obviněna z dezerce. Její syn skočil v denních jeslích na základně Savannah v Georgii, ale vrátí se k babičce, která se o něj dosud starala, uvádí list Guardian.

Hutchinsonová, která slouží u armády jako kuchařka, měla odletět do Kábulu 5. listopadu. Zůstala ale v USA. Nemohla totiž najít nikoho, kdo by se mohl celý rok starat o jejího syna. Původně ho svěřila matce Angelique Hughesové, která žije v kalifornském Oaklandu. Ukázalo se však, že starost o devítiměsíční dítě je nad její síly. „Je to nemluvně a vyžaduje péči 24 hodin denně,“ sdělila Hughesová agentuře AP. „Bylo velmi stresující se o něj starat.“

Obhájkyně Hutchinsonové, kterou je Ray Sue Sussmanová, uvedla před soudem, že její mandantka neodletěla do Afghánistánu, protože se bála, co bude s jejím dítětem. „Den před nasazením jí řekli - máte možnost si vybrat, ale vaší povinností je nastoupit. Ona přitom neměla nikoho, kdo by se staral o její dítě,“ vypověděla před soudem při prvním slyšení a dodala: "Je to skutečně rozhodnutí, které by nechtěla dělat žádná matka, když jí řeknou, že je povinna splnit úkol, což znamená, že bude 12 měsíců pryč od svého dítěte."

Případ ukázal na problémy v americké armádě, která má zájem zacházet s matkami s dětmi citlivě, ale je současně pod velkým tlakem, aby vyslala dost vojáků do Afghánistánu.

V Iráku a v Afghánistánu bylo nasazeno celkem 212 000 žen, což představuje 11 procent ze všech příslušníků americké armády vyslaných do obou válek. Mezi nasazenými bylo 30 000 svobodných matek. Přes 120 žen bylo v obou zemích zabito a 600 zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám