Hlavní obsah

Obama nestáhne vojáky z Afghánistánu, ale posily jim nepošle

Novinky, BBC,
Washington

Americký prezident Barack Obama se seznámil s plánovanou strategií pro Afghánistán, která předpokládá, že USA v zemi budou dál bojovat. Ve středu prezident oznámil, že nestáhne ze země žádné americké vojáky. Podle zdrojů z jeho okolí však nevyhoví armádě a nevyšle do země požadované posily. To by mohlo vést k tlaku na další státy NATO, aby ony posílily kontingenty. Británie to však odmítá.

Článek

Poté, co se Obama seznámil se strategií, sdělil třiceti klíčovým kongresmanům, že rozhodnutí o strategii je naléhavé a ne každý jím bude potěšen. Podle něj ale bude jeho rozhodnutí „pečlivě rozvážené a důsledné“.

Armáda tlačí na urgentní vyslání dalších 40 000 vojáků k stávajícím 68 000. Generál Stanley McChrystal, který stojí v čele mezinárodních sil ISAF, už varoval, že bez nové strategie a posil nemusí být úkol splněn a válka se nemusí vyhrát, což by mělo fatální důsledky.Tálibán v posledních letech neustále posiluje své pozice. [celá zpráva]

Zdroj z Bílého domu sdělil, že Obama potvrdil, že žádného vojáka z Afghánistánu nestáhne, ale naznačil, že McCrystalovi nevyhoví.[celá zpráva]

Obama je mezi dvěma mlýnskými kameny

Americký prezident se dostal pod tlak. Afghánistán ještě před zvolením označil za klíčovou oblast boje s terorismem. Jeho demokratická strana vše není pro další zvyšování počtu vojáků, bojí se opakováni vietnamského scénáře.

Naopak republikáni po něm chtějí, aby armádě vyhověl. Republikán a válečný veterán z Vietnamu John McCain, s nímž se Obama utkal o křeslo prezidenta, požadoval po hlavě Spojených států, aby generalitě vyhověl.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů, demokratka Nancy Pelosiová sdělila, že mezi senátory došlo v řadě oblastí ke shodě, ale že se projevily „názorové různice“.

Komplexní plán nepočítá z odchodem z Afghánistánu

Poradce generála McCrystala Anthony Cordesman uvedl, že nejde jen o počet vojáků, o němž se mluví především, ale že se jedná o komplexní plán. Jeho hlavní součástí je rozhodnutí zůstat v Afghánistánu a řada aspektů celkové strategie, zahrnující i otázky spolupráce s mezinárodními silami ISAF, které zajišťuje aliance.

V Afghánistánu jsou totiž Američané jak v rámci ISAF, tak tam vedou vlastní operaci, jejímž cílem je dopadnout špičky al-Káidy. V rámci plánu se má také změnit podoba programu a řeší i spolupráci s budoucí afghánskou vládo.

V rámci sil ISAF působí i čeští vojáci zajišťující provinční rekonstrukční tým v Lógaru. Na americké operaci se podílejí průzkumníci z Prostějova. Čeští politici delší dobu jednají o budoucím osudu kontingentu a množství sil vyslaných do Afghánistánu. Názory se liší od levého konce politického spektra, které operaci odmítá po plnou podporu na pravé straně.

Britský premiér Gordon Brown se dajně postavil proti vyslání dalších posil. [celá zpráva]

Generální tajemník NATO americkou kritiku, že se alianční státy málo angažují, odmítl.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám