Hlavní obsah

Obama prý tají dokument o svém narození

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident má plno práce s ekonomickou krizí, reformou zdravotnictví a konflikty v Iráku a Afghánistánu, nicméně velkou část pravice a příznivců konspiračních teorií zajímá něco jiného - zda má vůbec právo bydlet v Bílém domě. Kritikové tvrdí, že Obama tají údaje o svém narození a to zřejmě proto, že nebyl narozen na americké půdě a tudíž nemůže být prezidentem.

Článek

Skupině lidí, kteří se nazývají birthers, se nezdá absence lékařských záznamů z Obamova porodu. Bílý dům sice zveřejnil kopie prezidentova rodného listu, které jmenuje také zdravotnické zařízení v Honolulu, kde se narodil, ale podle kritiků je podezřelá absence lékařské zprávy, tzv. velkého formuláře. Na něm by mimo jiné měla být adresa rodičů. Skupina nebere za příliš podstatné ani oznámení o narození Baracka Obamy v listu Honolulu Advertiser z 13. srpna 1961 - tedy devět dní po porodu.

V předních řadách kritiků stojí George Gordon Liddy, někdejší příznivce bývalého prezidenta Richarda Nixona, který strávil čtyři a půl roku ve vězení za vniknutí do hotelu Watergate. Liddy tvrdí, že se Obama narodil v Keni, rodišti jeho otce. Na vlastní oči prý viděl prohlášení Obamovy nevlastní babičky Sarah, že se Barack narodil v Mombase.

Hlasy příznivců konspiračních teorií by zanikly, nebýt toho, že Liddymu argumentu dal v rozhlase prostor komentátor stanice CNN Lou Dobbs. K záležitosti se musel nakonec vyjádřit i šéf CNN Jon Klein, který řekl, že se kauza zdá být mrtvá. Podle výzkumu reportérů televize havajské úřady chybějící dokument v roce 2001 skartovaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám