Hlavní obsah

USA chtějí dát na obranu 550 miliard dolarů, z toho 130 na války

Novinky, ČTK, Alex Švamberk
Washington

Dolní komora amerického Kongresu schválila rozpočet ministerstva obrany na rok 2010 ve výši 550,4 miliardy dolarů přes hrozbu veta ze strany prezidenta Baracka Obamy. Návrh počítá s prodloužením výroby nákladných stíhacích letadel F-22 Raptor, se kterým Obama nesouhlasí. Výdaje na války v Afghánistánu a konflikt v Iráku ve výši 130 miliard mu nevadí.

Foto: Yuriko Nakao , Reuters

Americké stíhací letouny F-22 Raptor nad Okinawou

Článek

Poslanci podpořili vojenský rozpočet poměrem 389 hlasů ku 22. Ke schválenému návrhu, který počítá se 130 miliardami dolarů na vojenské operace v Iráku a v Afghánistánu, připojili také dodatek, jenž pro rozpočtový rok 2011 počítá s 369 milióny na prodloužení výroby strojů F-22 o dva roky a nákup dalších dvanácti strojů tohoto typu.

Ministr obrany Robert Gates ve svém návrhu na rozpočet pro rok 2010 žádal, aby byla výroba těchto strojů ukončena. Technicky dokonalé stroje jsou velmi drahé, ovšem nehodí se příliš do současných asymetrických konfliktů, jsou určeny k vybojování vzdušné nadvlády nad stíhačkami nepřítele.

Program výroby F-22 představuje jen k letošnímu roku výdaje v hodnotě 2,9 miliardy dolarů a v příštím roce neměl pokračovat. Jeden kus stojí 150 miliónů dolarů. Prodloužení výroby by proto zatížilo i rozpočet v dalším fiskálním roce.

Spory o F-22

Kongresmani dali na varovná slova o stárnutí leteckého parku USA a na varování, že by USAF mohlo ztratit své výsadní postavení nejsilnějšího letectva na světě. Zavedení nových univerzálních letounů JSF Lockheed F-35, které mají využívat všechny složky amerických ozbrojených sil, tedy letectvo, námořnictvo i námořní pěchota, a který má nahradit stroje F-15, F-16 i F-18 a AV-8 Harrier s kolmým startem, se zřejmě zpozdí o dva roky.

Pokračování výroby raptorů by také zajistilo, že by v případě změny strategické koncepce a odklonu od asymetrických konfliktů bylo možné tyto stroje dále produkovat. Pokud by se jejich výroba ukončila, již by ji nebylo možné obnovit. Experti přitom varují, že tento typ letadla může být do budoucna potřeba, ani ne tak proti Rusku, ale jako odstrašující síla proti sílícímu čínskému a možná i indickému letectvu, jejichž posilování může znamenal konec unilaterálního světa s dominantním postavením USA a s tím související nutnou změnou strategické koncepce.

Senátní návrh

Návrhu rozpočtu dal zelenou také branný výbor Senátu. Potvrzuje kromě jiného návrh ministra obrany Roberta Gatese snížit o 1,2 miliardy dolarů výdaje na raketovou obranu, v jejímž rámci USA zamýšlejí vybudovat své základny v České republice a Polsku.

Stejně jako Sněmovna reprezentantů i tento výbor schválil body, které se nelíbí prezidentu Obamovi. Senát o tomto návrhu bude hlasovat zřejmě příští měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám