Hlavní obsah

Američanka ukázala tvář po kompletní transplantaci

Novinky, Vladimir Michna, SkyNews

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cleveland
Aktualizováno

Šestačtyřicetiletá Američanka Connie Culpová odhalila svůj vzhled poté, co prodělala kompletní transplantaci tváře. Ženu postřelil její manžel, a těžce jí tak zdeformoval obličej.

Foto: Profimedia.cz

Connie Culpová před a po operaci

Článek

Culpová přišla o nos, část patra pod nosem a o spodní oční víčka v roce 2004. Části kulky ze zbraně a odštěpky kostí se zabodly do její tváře. K dýchání potřebovala trubici přímo do dýchacího ústrojí. Manžel Culpové byl potrestán sedmi lety vězení.

Foto: Profimedia.cz

Connie Culpová před a po operaci

Z obličeje jí zbyla pouze horní víčka a dále čelo, spodní ret a brada. V prosinci minulého roku Culpová podstoupila 22hodinovou operaci na klinice v Clevelandu ve státě Ohio. Tým 11 chirurgů zrekonstruoval 80 procent její tváře za použití tkáně z obličeje jedné mrtvé ženy.

Foto: Profimedia.cz

Původní podoba Connie Culpové

Culpová nebyla schopna jíst ani dýchat, aniž by použila trubici nasazenou na průdušnici. Podle doktorů nyní může tyto činnosti vykonávat normálně.

Když má někdo podobné zmrzačení a nevypadá tak hezky jako vy, nesuďte je, protože nikdy nevíte, co se jim stalo
Connie Culpová

Culpová novinářům při tiskové konferenci řekla, že i když se přišli podívat na ni, měli by se informovat i na rodinu její dárkyně, která jí poskytla tkáň pro obličej.

Přestože operace na klinice proběhla již v prosinci, lékaři vše dosud drželi v tajnosti.

Foto: Profimedia.cz

Connie Culpová z profilu

Když plastický lékař poprvé pohlédl na její tvář, řekl Culpové, že si není jistý, zda něco takového dokáže dát do pořádku, uvedla evidentně šťastná pacientka. „Ale tady jsem, pět let poté. Mám nos,“ řekla se smíchem.

Culpová řekla, že chce pomáhat lidem s podobným znetvořením po úrazech či popáleninách, aby je společnost lépe chápala a akceptovala.

„Když má někdo podobné zmrzačení a nevypadá tak hezky jako vy, nesuďte je, protože nikdy nevíte, co se jim stalo,“ řekla Culpová. „Jednou může být vše jinak,“ dodala.

Foto: Profimedia.cz

Zničená tvář Connie Culpové po střelbě a po operaci

Dítě: Mami, a pak že zrůdy nejsou

„Jednou když jsem byla nakupovat, slyšela jsem malé dítě říci: Mami, prý nejsou žádné skutečné zrůdy, a tamhle jedna je,“ vyprávěla pacientka s novou tváří. „Já jsem se zastavila a řekla, že nejsem zrůda. Jsem člověk, který byl střelen,“ řekla s tím, že zároveň ukázala dítěti fotku z řidičského průkazu, na kterém byla ve své původní podobě.

První transplantace tváře byla provedena ve Francii v roce 2005 ženě, kterou pokousal její pes, když se ji snažil probudit po požití drog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám