Hlavní obsah

Když afghánského křesťana nepopraví soud, udělají to lidé

KÁBUL

Afghánec Abdul Rahmán, který přestoupil z islámu ke křesťanství, by prý mohl být popraven bez ohledu na to, jak rozhodne soud. Neodsoudí-li Rahmána k smrti soud, popraví ho "věřící lidé", tvrdí muslimští duchovní.

Článek

Jedenačtyřicetiletého Rahmána v únoru zatkli a minulý týden postavili před soud potom, co ho jeho vlastní rodina udala, že se zřekl islámu a konvertoval ke křesťanství. Afghánské zákony to nepovolují a připouštějí za tento "zločin" dokonce až trest smrti.

Zatímco afghánská vláda i díky mezinárodnímu tlaku [celá zpráva] hledá kompromisní řešení případu, čímž by mohlo být třeba to, že Rahmána prohlásí za nemocného a slabomyslného, militantní duchovní požadují jeho přísné odsouzení a smrt.

Duchovní: "Usekněte mu hlavu!"

"Není to blázen. Víme, že ke křesťanství přestoupil veřejně za přítomnosti médií," prohlásil vysoký šíitský duchovní Hamidulláh. "Vláda v obavách před mezinárodním tlakem možná dosáhne jeho osvobození, pak ho ale zabijí věřící lidé," dodal Hamidulláh.

Podobně se vyjádřili i další duchovní. "Není vůbec blázen. Zneuctil islám, tak mu usekněte hlavu," řekl Abdul Raúl, který je všeobecně považován za umírněného náboženského činitele a za vlády fundamentalistického Talibánu byl čtyři roky vězněn.

Na obranu Rahmána vystoupil také americký prezident George Bush, který dnes na shromáždění ve městě Wheeling ve státě Virginie prohlásil, že Afghánistán by měl respektovat svobodu vyznání: "Máme v Afghánistánu vliv, který prosadíme, abychom připomněli, že existují všeobecná lidská práva."

Vzhledem k množství urážlivých příspěvků byla diskuze u tohoto článku zrušena. Slušným čtenářům se omlouváme.

Reklama

Související články

Afghánskému odpadlíkovi od islámu hrozí smrt

Mezi Německem a Afghánistánem se rozhořel diplomatický spor. Německu vadí postup afghánských úřadů, které postavily před soud muže, jenž přestoupil z islámu...

Výběr článků

Načítám