Hlavní obsah

Vatikán si nechává platit za proslovy papeže

VARŠAVA

Polská a italská média kritizovala v úterý nedávné nařízení Vatikánu, podle kterého vydavatelství Libreria Editrice Vaticana má pobírat poplatky za využití každého dokumentu římské kurie nebo slov papeže, tedy za všechno, co řekne nebo napíše. Dosud byly autorskými právy chráněny jen knížky, které hlavy církve napsaly.

Článek

Spor o poplatky za papežova slova se rozpoutal poté, co jedno milánské vydavatelství obdrželo od Vatikánu účet na 15 000 eur (asi 430 000 korun) za využití 30 veršů z prvního proslovu papeže Benedikta XVI.

Nové nařízení se přitom vztahuje na všechny texty za posledních 50 let. Televizní stanice a vydavatelství by tak měly platit nejen za využití slov současného papeže Benedikta XVI., ale rovněž pěti jeho předchůdců - Jana Pavla II., Jana Pavla I., Pavla VI., Jana XXIII. a posledních dvou let pontifikátu Pia XII.

"Chce vydělávat na Božím slovu," napsal úterní deník Gazeta Wyborcza. Kritikou prý Vatikán zaplavila také italská média.  "Do církve zavála vůně peněz," cituje Gazeta Wyborcza slova katolického publicisty Vittoria Messoriho. Vatikán se však brání a tvrdí, že rozhodně nehodlá obchodovat s papežovými slovy, ale pouze ochránit jeho texty před pirátským komerčním využitím.

"Je to něco, co zcela mění styl symbolické nezištnosti, se kterou se poutníci mířící do Vatikánu setkávali v dobách papeže Jana Pavla II. Myslím si, že to není dobrá změna, protože to jen zúží přístup k papežskému učení," poznamenal polský kněz Adam Boniecki, šéfredaktor listu Tygodnik Powszechny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám