Hlavní obsah

Soud poslal do vězení dva Němce za podpálení ubytovny pro běžence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý soud poslal na šest a na pět let do vězení dva muže, kteří loni v říjnu podpálili ubytovnu pro uprchlíky v Alteně v Severním Porýní-Vestfálsku. Oba muže shledal vinným ze žhářství, odmítl ale stanovisko prokuratury, že se dvojice pokusila o několikanásobnou vraždu. Informovala o tom agentura DPA. Rozsudek není pravomocný a zatím není jasné, zda se některá ze stran odvolá.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hlavním viníkem byl podle soudu šestadvacetiletý profesionální hasič, který si nepřál, aby se do blízkosti jeho bydliště nastěhovali uprchlíci. Podle obžaloby mu dokonce jeho přítelkyně vyhrožovala, že se odstěhuje ze společné domácnosti, pokud u domu začne fungovat ubytovna. Muž se proto rozhodl zbavit se zařízení pro běžence.

Loni v říjnu se společně s o rok mladším kamarádem vkradl do ubytovny, rozlil v jejím podkroví benzín a zapálil ho. Poté z budovy oba muži utekli, ale předtím ještě utěsnili vstupy na půdu.

Prokuratura považovala utěsnění vstupů za pokus o ublížení ubytovaným běžencům nebo o jejich usmrcení. Soudce ale na základě znaleckých posudků rozhodl, že odsouzení se snažili omezit přísun kyslíku k ohni a tím i zpomalit hoření, aby pouze zničili ubytovnu a umožnili lidem v ní před požárem utéct. Bez utěsnění vstupů na půdu by se podle soudu oheň rozhořel mnohem rychleji.

Soudce ale u obou mužů označil za přitěžující skutečnost, že byli motivováni nesnášenlivostí k cizincům. V průběhu vyšetřování se ukázalo, že měli v mobilních telefonech mnoho zpráv a obrázků, které svědčily o jejich sympatiích ke krajní pravici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám