Hlavní obsah

V Iráku byl loni údajně dvakrát použit yperit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Při dvou útocích poblíž Irbílu, metropole iráckého Kurdistánu, byl loni v srpnu použit yperit. Použití jedovaté látky v pondělí světovým agenturám potvrdily zdroje blízké Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Boje v Sýrii

Článek

Podle kurdských úřadů stáli za útoky ozbrojenci z hnutí Islámský stát. Jde o první známé použití chemických zbraní v Iráku od pádu režimu Saddáma Husajna, poznamenala agentura Reuters.

„Analýza některých vzorků potvrdila použití horčičného plynu," citovala agentura AFP nejmenovaný zdroj. O použití chemické zbraně již loni na podzim hovořilo i kurdské ministerstvo, jež má na starosti takzvané pešmergy, tedy kurdské bojovníky. „Stopy yperitu" prý byly objeveny v krevních vzorcích přibližně 35 pešmergů, kteří byli vystaveni útoku oddílů Islámského státu jihozápadně od Irbílu.

Sýrie měla tuny yperitu

OPCW se ve své zprávě nebude zabývat tím, kdo za chemickým útokem stál. Podle nejmenovaného diplomata, kterého citovala agentura Reuters, ale bylo zjištěno, že to byli islamisté.

K látkám, jako je yperit, se mohli extremisté dostat v Sýrii, která disponovala velkými zásobami chemických zbraní. Sýrie měla v roce 2013 k dispozici desítky tun yperitu, k jehož likvidaci spolu s dalšími zakázanými látkami se režim Bašára Asada tehdy po masivním chemickém útoku zavázal. Na zničení syrského chemického arzenálu dohlížela OPCW.

Hořčičný plyn leptá kůži a sliznice a způsobuje vážné dýchací obtíže. Jeho výrobu, skladování a používání zakázala mezinárodní Úmluva o chemických zbraních, která vstoupila v platnost v roce 1997.

Výběr článků

Načítám