Hlavní obsah

WHO kvůli viru zika vyhlásila celosvětový stav nouze

Ženeva
Aktualizováno

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila kvůli viru zika celosvětový stav nouze. Virus je spojován s poruchami při vývoji mozku lidských plodů. Virus se už z Jižní Ameriky rozšířil také do Evropy.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Brazilka Gleyse Kelly da Silvaová se svou dcerou Mariou Giovannou, která trpí microcefalií. Odborníci tuto vývojovou poruchu spojují s virem zika.

Článek

Nákaza je podle generální tajemnice WHO Margaret Chanové „mimořádnou událostí“, která si vyžaduje koordinovanou akci mezinárodního společenství.

„Vyhlašuji, že nedávné případy mikrocefalie a dalších neurologických abnormalit hlášené z Latinské Ameriky po podobném výskytu ve Francouzské Polynésii v roce 2014 představují krizový stav,“ prohlásila v pondělí Chanová.

Podle ní je prioritou ochránit těhotné ženy a jejich děti a urychleně zajistit, aby tropičtí komáři nákazu dál nerozšiřovali. Proti viru zika v současnosti neexistuje vakcína nebo jiný lék a jedinou účinnou ochranou je vyhnutí se štípnutí od komára druhu Aedes aegypti.

WHO už dříve varovala, že se virus zika zřejmě rozšíří po celém světě. Odborníci jeho výskyt zaznamenali už ve dvou desítkách zemí. Většinou se jedná o lehčí případy. U zhruba 4000 novorozenců v Brazílii však lékaři zjistili vývojové poruchy mozku.

Související téma:

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Desetiletý chlapec drží svého dvouměsíčního bratra, který se narodil s mikrocefalií.

Virus zika vyvolává několikadenní horečky. Velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidské plody, neboť se nákaza spojuje s nedostatečným vývinem mozku. Skutečný vliv viru na vývin mozku zatím ale nebyl prokázán.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám