Hlavní obsah

Počet uprchlíků a vyhnanců bude letos rekordní, přesáhne 60 miliónů

Ženeva

Počet lidí, kteří letos opustí své domovy, podle OSN dosáhne dalšího rekordu a poprvé překročí hranici 60 miliónů lidí. Je mezi nimi 20 miliónů běženců, kteří utekli ze své vlasti, což je největší počet od roku 1992, kdy zuřila válka na Balkáně. Hlavním důvodem nárůstu migrantů je válka v Sýrii, přispěl k tomu však i konflikt na Ukrajině.

Foto: MTI

Migranti u makedonských hranic

Článek

„Každý 122. člověk patří mezi ty, kteří byli vyhnáni z domovů, nebo z něj museli utéci,“ uvádí páteční zpráva Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Letos podle UNHCR padne loňský rekord, kdy počet nuceně přesídlených dosáhl 59,5 miliónu. Zpráva uvádí, že letos tento počet „výrazně přesáhne 60 miliónů”.

„Středozemní moře už letos přeplul téměř milión lidí a konflikty v Sýrii a na dalších místech dál působí obrovské lidské utrpení. Rok 2015 tak pravděpodobně překoná veškeré předchozí rekordy pokud jde o lidi, kteří jsou nuceni žít mimo svůj domov,” konstatoval UNHCR.

Kromě války v Sýrii a v Iráku přispěl k vysokému počtu vysídlených i konflikt na Ukrajině a další vleklé konflikty v Afghánistánu, Somálsku, Jižním Súdánu nebo ve Středoafrické republice či boje v Burundi a v Demokratické republice Kongo.

Čtyři milióny syrských běženců

Celkové číslo zahrnuje rekordních 20,2 miliónu uprchlíků, kteří museli opustit země, kde žili. Víc než pětinu z nich - 4,2 miliónu - tvoří uprchlíci ze Sýrie. Vnitřních uprchlíků, kteří opustili svůj domov, ale zůstali ve vlasti, je 34 miliónů.

Mezi skupinami lidí vyhnaných z domovů jsou podle UNHCR ještě žadatelé o azyl a lidé bez státní příslušnosti. Počet žádostí o azyl stoupl o 78 procent.

„Nucené odchody z domovů zásadně ovlivňují naši dobu,” uvedl v prohlášení vysoký komisař OSN pro uprchlíky Antonio Guterres. „Ještě nikdy nebyla potřeba tolerance, soucitu a solidarity s lidmi, kteří přišli o všechno, tak velká,” dodal.

Zpráva úřadu obsahuje i další znepokojivé ukazatele. Kupříkladu počet uprchlíků dobrovolně se vracejících do svých zemí je na nejnižší úrovni za poslední tři desetiletí - zatímco loni jich bylo 107 000, letos pouze 84 000.

Reklama

Výběr článků

Načítám