Hlavní obsah

Radikálové z Česka roztrhali v Bratislavě vlajku EU

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Dva příznivci krajní pravice z Karlových Varů roztrhali v sobotu odpoledne na bratislavské demonstraci proti přílivu uprchlíků do Evropy vlajku Evropské unie. Slovenští radikálové jim vlajku EU podali nad hlavami a vyzvali je, aby ji spálili, protože v České republice to není trestným činem. Češi nakonec vlajku „jen“ roztrhali. Demonstrace měla později dohru, kvůli některým chuligánům musel být přerušen mezinárodní cyklistický závod.

Pochod slovenských radikálů v BratislavěVideo: Právo

 
Článek

„Přijeli jsme podpořit tuto akci. Nechceme, aby Evropu zaplavili přistěhovalci,“ řekl Novinkám Petr.

Mezi několika tisícovkami demonstrantů z řad krajní pravice z celého Slovenska a České republiky byli i fotbaloví příznivci z Brna a Ostravy.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Pochod slovenských radikálů v Bratislavě

„Jsem proti přistěhovalcům, islámu a celkově proti tomu, co se děje v Evropě,“ uvedl Karol, který držel transparent s přeškrtnutým slovem Islám.

„To není jen o přistěhovalcích. Celá Evropa je na rozcestí a nechci, aby nám dál diktovali z Bruselu. Kdysi nám vše nařizovali z Moskvy, a teď to dělají z Bruselu,“ dodal jeho kamarád Igor.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Účastnice shromáždění

Jedním z hlavních řečníků na shromáždění byl šéf banskobystrického kraje Marian Kotleba. „Přišli jsme dnes v takovém počtu, abychom ubránili Slovensko. Do této situace nás dostali vlastizrádci, kteří sedí ve vládě, a my už nemůžeme ustupovat,“ uvedl Kotleba.

„Mimovládní organizace říkají, že je naší morální povinností postarat se o imigranty. Já říkám, že naší morální povinností je postarat se o své vlastní děti, o svůj národ a svůj stát. Příslušníky našich mírových jednotek bychom měli poslat do Itálie, aby pomohli strážit hranice,“ dodal.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Odpůrci pravicových radikálů

Pochod radikálů z bratislavského hlavního nádraží pod názvem Stop islamizaci Evropy doprovázeli policisté a objevilo se i vodní dělo. Policisté měli nejvíc práce před Prezidentským palácem, kde museli oddělit příznivce krajní pravice a účastníky shromáždění proti nesnášenlivosti.

Odpůrců krajní pravice bylo mnohem méně, ale i tak se dostali s druhou skupinou do slovních potyček a mezi oběma skupinami létaly nejen nadávky, ale také dýmovnice, plechovky a plastové láhve. K přímému střetu nedošlo.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Mezi účastníky protestu dopadla dýmovnice

Museli přerušit závod

Po ukončení shromáždění napadlo několik desítek radikálů diváky mezinárodní cyklistické soutěže City Down Hill, která se konala pod Bratislavským hradem. Závod byl při jízdě brazilského jezdce přerušen, protože výtržníci vtrhli na trať. Na místě zasahovala policie, která zatkla několik agresorů.

Související téma:

Foto: , Novinky

Na bratislavském hlavním nádraží následně napadla skupina extremistů rodinu ze Saúdské Arábie.

Reklama

Výběr článků

Načítám