Hlavní obsah

Replika historické fregaty míří do USA. Originál odstartoval americko-francouzské spojenectví

Replika francouzské fregaty Hermione z americké války za nezávislost vyrazila z Francie na cestu přes Atlantik do Spojených států. Pětašedesát metrů dlouhou plachetnici vyprovázelo šampaňské, ohňostroj i požehnání francouzského prezidenta Francoise Hollandea, který loď krátce navštívil. Trojstěžník kopíruje trasu své předchůdkyně z druhé poloviny 18. století.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Replika válečné lodi HermioneVideo: Reuters

 
Článek

Obě plachetnice postavili ve stejné loděnici - v Rochefortu na jihozápadě Francie. Kopie trojstěžníku Hermione se začala budovat v roce 1997 a její stavba vyšla na 27 miliónů dolarů (685 miliónů korun).

Na projektu se podíleli námořní experti i historikové, kteří studiem starých rukopisů a lodních deníků měli zajistit, že dělníci použijí stejné stavební materiály a metody, jako tomu bylo u originálu.

Před jejím vyplutím v sobotu večer loď krátce navštívil francouzský prezident. „Hermione je slavnou kapitolou naší historie..., tak byla zpečetěna jedna z nejlepších aliancí, bratrských aliancí,“ prohlásil Francoise Hollande.

Základ americko-francouzského spojenectví

Na Hermione se v roce 1780 vydal markýz de La Fayette společně s francouzskými vojáky pomoci Američanům v boji za nezávislost. Událost tak položila základ americko-francouzských vztahů.

La Fayette se do Spojených států vypravil poprvé v roce 1777 jako 19letý mladík, tajně a proti vůli francouzské vlády. Zapojil se do bojů proti britské monarchii a blízce se spřátelil s Georgem Washingtonem. Když byl v jedné z bitev raněn, vrátil se do vlasti. Tam se mu po čase podařilo přesvědčit francouzského krále Ludvíka XVI., aby poskytl vojenskou a finanční pomoc jednotkám George Washingtona.

S touto podporou pak markýz de La Fayette 19. března 1780 vyplul vstříc americkým břehům a o 38 dní později dorazil do Bostonu. Účastnil se bojů v přední linii a spolu s dalšími francouzskými vojáky sehrál důležitou roli v rozhodující bitvě v Yorktownu ve Virginii, která vedla ke konečné porážce Británie.

„Nebýt tehdejší francouzské intervence, Američané by válku za nezávislost pravděpodobně nevyhráli,” říká Miles Young, který je předsedou organizace Přátelé Hermione-La Fayetta v Americe.

Osmdesát členů posádky

Posádku nového plavidla tvoří z převážné části dobrovolníci - přes 70 procent 80členné posádky jsou amatéři. Testovací plavby v minulých dnech tohoto týdne, které z břehu sledovaly tisíce fanoušků, dopadly na výbornou.

Do Yorktownu by mělo plavidlo Hermione doplout 5. června. Následně se vydá na dvouměsíční pouť po východním pobřeží Spojených států a navštíví klíčová místa americké revoluce, zahrnující mimo jiné Annapolis, Boston, Filadelfii a New York.

Jedním z dobrovolníků na palubě je krejčovský učeň Adam Hodges-LeClaire, který se na plavbu vydal v dobovém oblečení.

„Chtěl jsem tento experiment dotáhnout do logického extrému, tak jsem si připravil úplný šatník z 18. století podle záznamů, jež jsem našel v pařížských archivech, a podle uměleckých děl z té doby. Takže mám plný kufr oblečení z 18. století, nic víc. Můj experiment skončí až na podzim, až se vrátím do svého domu a natáhnu si zase džíny,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám