Hlavní obsah

Slovenské noviny píší o Ovčáčkovi, že je tlučhuba, jehož je třeba brát s rezervou

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček podle slovenského deníku Pravda natolik chce vidět Roberta Fica v Moskvě, že ohlašuje jeho účast na moskevských oslavách. V případě Ovčáčka je to spíš zbožné přání, aby český prezident 9. května v Moskvě nevypadal, jako kůl v plotě, uvedl slovenský list Pravda.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman s mluvčím Jiřím Ovčáčkem

Článek

List připomíná, že vojenské přehlídky, která je vnímaná jako demonstrace síly, se nezúčastní žádný západní politik. Ovčáčka označil list za „tlučhubu“ a připomněl jeho prohlášení o údajném Peroutkově článku Hitler je gentleman, který měl dokazovat sympatie prominentního novináře k nacistům. „Takže pokud Ovčáček něco šplechtne o Ficovi, je potřeba to brát s rezervou,“ dodal deník.

Server aktuality.sk ve svém komentáři uvedl, že Fico i Zeman se chtějí zalíbit Rusku a nedovedou se postavit na stranu dalších evropských politiků a odmítnout pozvání do Moskvy. „Aby i ovce zůstala celá a ruský medvěd trochu sytý, tak na oslavu do Moskvy pojedou, ale nezúčastní se jednoho z hlavních bodů oslav - pompézní vojenské přehlídky na Rudém náměstí,“ napsal server.

Fico „zbaběle čeká”

Aktuality.sk se pozastavují nad tím, že bilaterální jednání Fica a Zemana na území cizího státu má být vyjádřením mimořádně skvělých vztahů a symbolickým aktem připomínajícím, že v roce 1945 osvobozovala Rudá armáda obě země. „Je podivné, že oba politici sousedních zemí se setkají v 1600 kilometrů vzdálené a nikoli spojenecké Moskvě. Jakoby se nemohli setkat v Praze, v Bratislavě, nebo na Dukle,“ konstatuje server.

Aktuality.sk uvedl, že ohledem na svá dřívější vyjádření nemohl Zeman cestu do Moskvy odmítnout. „Ztratil by svou tvář rozhodného, kontroverzního a stále více tragikomického prezidenta. U něho však veřejnost ví, na čem je. Fico však nadále mlží a necelý měsíc před plánovanou oslavou není schopen jasně říci, zda do Ruska pojede. Opět zbaběle čeká, která možnost mu přinese nejvíc politických bodů nebo alespoň nejméně uškodí,“ dodal server.

Reklama

Výběr článků

Načítám