Hlavní obsah

Archeologické skvosty v Iráku a Sýrii mizí pod rukama zlodějů

Na území ovládaném radikály z organizace Islámský stát (IS) v Iráku a Sýrii je 4500 archeologických nalezišť a některá z nich jsou na seznamu světového dědictví UNESCO. Podle odhadů irácké rozvědky si Islámský stát prodejem těchto vzácných předmětů přišel na nejméně 36 miliónů dolarů (784 miliónů korun).

BEZ KOMENTÁŘE: Zloději rozkrádají kulturní dědictví v Iráku a Sýrii

 
Článek

Přitom některé z artefaktů jsou staré tisíce let. Jeden z úspěšných překupníků Michel van Rijn řekl německé stanici Das Erste, že mnoho sběratelů se tak nevědomky podílí na financování IS.

O plenění takových skvostů, jako je syrská Palmýra, existuje video zachycující části antických soch vezené bez velké ochrany na korbě automobilu.

List The Sunday Times informoval, že v Bejrútu je možné za směšné ceny koupit sochy, kamenné stély i skleněné nádoby. Římské vázy pocházejí z vyloupených hrobů a prodávají se po krabicích.

 Z prodeje památek žije i Asadův režim

Podobně jako Palmýra je plundrováno starobylé Aleppo –  dnešní Halab – a další historická místa v Sýrii. Jeden z pašeráku sdělil listu Time, že předměty prodává režim syrského prezidenta Bašára Asada, aby mohl platit svým příznivcům.

To, že plenění je životodárným zdrojem peněz, přiznává i protiasadovská opozice Syrská svobodná armáda. Francouzský Le Temps získal informaci, že se IS zmocní kontroly nad pašováním artefaktů okamžitě po dobytí určité lokality.

Kolik toho ze Sýrie a Iráku zmizelo a kolik bylo prodáno, se nedá s přesností říci. Odborníci se však shodují, že mnohé archeologické lokality jsou pro výzkum nenávratně ztracené.

Na seznamu ohrožených kulturních památek mezinárodní rady muzeí figurují hliněné desky s mimořádně starými nápisy, tesané kameny i mince. Brian Daniels z centra kulturního dědictví Pensylvánské univerzity prý mnohé z těchto věcí viděl na prodej na tržištích v tureckých pohraničních městech.

Právní poradkyně sběratelů uměleckých předmětů Kate Fitzová Gibbonová své klienty uklidňuje, že pro to, že artefakty byly ukradeny v Sýrii nebo Iráku, neexistují důkazy.

Prodávají památky na Západ

Odborníci ale zaznamenali v letech 2011 až 2013 až 145procentní nárůst importu kulturních statků ze Sýrie a 61procentní z Iráku do USA. Podle odborníků se zloději orientují především na klasické antické předměty, protože vědí o velké poptávce po řeckém a římském umění na Západě.

V Německu se objevila zpráva, že kradené předměty z Iráku a Sýrie se prodávají v německých aukčních síních. Dostávají se tam jako rukodělné zboží, které na evropský trh putuje s falešnou dokumentací. Mnoho kradených předmětů je tržně "propráno" v zemích Perského zálivu, odkud se pak už jako legální zboží dostanou na Západ.

Agentura Reuters píše, že není správné nechat se ukolébat tvrzením některých lobbistů, podle nichž je lepší, jestliže se vzácnosti ze Sýrie a Iráku pašují, než kdyby tam měly shořet.

Je možné ještě něco zachránit? Vyhlášení okamžitého zákazu obchodování se zbožím bez dokumentace ze Sýrie by pomohlo v případě syrských nalezišť, avšak nezachrání irácké památky, které jsou na trhu již delší dobu.

Lepší by bylo, kdyby země napodobily Německo a přinutily sběratele a obchodníky předložit exportní licence. Jenom tak pak mohou získat pro dané předměty povolení k dovozu. V každém případě je třeba si uvědomit, že jde o naléhavý problém.

Pohledy na naši minulost budou nenávratně zastřeny dříve, než je stačíme prozkoumat a pochopit. Skončí jako umění odtržené od svého kulturního zázemí, v muzeích, která doufají, že se na nelegální původ nepřijde, na policích v domech zámožných lidí anebo ve sbírkách soukromých sběratelů, uvádí Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám