Hlavní obsah

Česko jako první dokončilo hrubou stavbu pavilónu Expo

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavbaři dokončili minulý pátek hrubou stavbu českého pavilónu na připravované Světové výstavě EXPO 2015 v italském Miláně. ČR si tak připsala symbolické prvenství mezi 140 účastnickými zeměmi. Právu to v úterý potvrdil Jiří F. Potužník, generální komisař české účasti.

Foto: www.czexpo.cz

Počítačový model českého pavilónu

Článek

„Teď stavbaře čeká práce v interiéru a osazení žeber na dosavadní fasádu. V každém případě jsou už v suchu, což se o žádném jiném pavilónu, včetně italského, zatím říct nedá, takže o prvenství ČR mluvit může,” vylíčil Právu úspěch, jehož si všimla nejen italská média.

Nejvýraznější podíl na potěšitelném prvním vítězství komisař připsal vizovické firmě KOMA. „A to bez diskuse. Dokázala začít stavět už v srpnu, tedy v době celoitalských prázdnin, a nezastavily ji ani potíže, které nás postihly coby první zemi, která nevyužívá balíčků služeb organizátorů. Ale má vlastní italské dodavatele - cestu průkopníků jsme si opravdu vychutnali,” dodal Potužník.

Přispějí také soukromníci

Česko podle italských médií bojovalo o první příčku žebříčku zachycujícího výstavbu pavilónu s Ázerbájdžánem, přičemž dalších dvanáct států, včetně Německa, Izraele a Spojených arabských emirátů, dokončilo základy a pustilo se do nadzemní stavby.

Pokud věci půjdou tak, jak by měly jít, symbolický poslední hřebík zatlučou do konce letošního roku. Na šampaňské tudíž dojde 15. ledna 2015, kdy budovu a okolí oficiálně převezme ČR, aby v únoru a březnu zaplnila prostory expozicí a v dubnu spustila zkušební provoz.

EXPO, které se po 15 letech po Hannoveru 2000 (2005 japonské Aiči a 2010 čínská Šanghaj) vrací do Evropy, se uskuteční od 1. května do 31. října 2015.

Poprvé v historii vstoupili do financování české účasti i soukromníci.

„Sedmdesát milionů korun je úspora ze Šanghaje, kde činil státní příspěvek půl miliardy, 60 milionů činí státní příspěvek na období 2013 až 2016 a více než 50 milionů je ze třetích zdrojů, což je vedle soukromých firem i příspěvek ministerstva průmyslu a obchodu na multimediální projekt vytvořený studenty ČVUT. Jednání s dalšími firmami ale pokračují a jsme před podpisy partnerských smluv za zhruba deset milionů korun,” vysvětlil Právu Potužník.

Pavilón stojí hned u hlavního vchodu do výstavního areálu v blízkosti budovy EXPOcentre, kudy by měly projít dvě třetiny z očekávaných dvaceti milionů návštěvníků. Předností bude i to, že ho ze dvou stran bude obklopovat voda, takže vzbudí dojem, jako kdyby vyrůstal z hladiny.

Dalimilova kronika i modelka Šeredová

Protože dvě třetiny návštěvníků mají tvořit Italové, hledali čeští organizátoři pojítko, jež by doložilo historické a kulturní česko-italské vztahy.

„Domluvili jsme se s Národní knihovnou na zapůjčení bohatě iluminované verze Dalimilovy kroniky, která na počátku 14. století právě v severní Itálii vznikala pro Karla IV.,” uvedl Potužník.

Tváří pavilónu bude modelka Alena Šeredová.

Reklama

Výběr článků

Načítám