Hlavní obsah

Romům na Slovensku pronajmou parcely, na nichž mají domy

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Romové v osadě u obce Krásnohorské Podhradie na východním Slovensku si budou moci pronajmout parcely, na nichž mají postavené domy. Majitelé pozemků dostanou náhradní půdu. V úterý o tom informoval zmocněnec slovenské vlády pro romskou komunitu Peter Pollák.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava)

Marian Kotleba (v zeleném svetru) je jedním z majitelů pozemku.

Článek

Pilotní projekt v hodnotě 30 tisíc eur (820 tisíc Kč) se zatím týká obce Krásnohorské Podhradie, kde vyrostla romská osada na cizích pozemcích.

Tento příklad by se měl stát vzorem pro uspořádání pozemků i v dalších osadách na území Slovenska. „Jsme připraveni uskutečnit v Krásnohorském Podhradí pozemkové úpravy. Stát a obec dají k dispozici pozemky, které budeme vyměňovat s vlastníky pozemků pod nevypořádanými obydlími,“ uvedl Pollák.

Majitelům domů následně stát a samospráva pozemky pronajme. Nájem bude sociálně slabým srážen přímo ze sociálních dávek.

Někteří majitelé pozemků hodlají domy zbourat

Jedním ze spoluvlastníků pozemku pod hradem Krásna Hôrka je také Marian Kotleba z extrémně pravicové Ľudové strany Naše Slovensko. Také na této parcele stojí dům romské rodiny a Kotleba avizoval, že ho hodlá zbourat.

Nařídil to také stavební úřad, ale toto rozhodnutí bylo později zrušeno. „Nebudeme nikoho nutit, aby vstoupil do tohoto projektu, ale předpokládáme, že většina majitelů své pozemky vymění,“ řekl Pollák.

V osadě u obce Krásnohorské Podhradie je postaveno načerno asi 150 domů, které jsou na pozemcích obce, soukromých vlastníků a státních lesů. Problém s nevypořádanými pozemky se týká asi 500 slovenských obcí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám