Hlavní obsah

Slovák byl odsouzen k 25 letům za terorismus. Bojoval za práva zvířat

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ladislav Kuc (34) je prvním Slovákem, který byl pravomocně odsouzen za terorismus. Krajský soud v Košicích mu ve středu definitivně potvrdil 25letý trest odnětí svobody za odpálení nálože před restaurací rychlého občerstvení v Košicích v roce 2011.

Článek

Obhajoba trvala na tom, že Kuc je duševně nemocný. Kontrolní znalecký posudek však prokázal, že za svůj čin byl plně odpovědný. Krajský soud proto potvrdil trest vynesený okresním soudem. „Obžalovaný nekonal zkratově, chaoticky nebo nelogicky, ale konal sofistikovaně, utajeně a s promyšleným cílem,“ citovala rozhodnutí soudu slovenská média.

Kuc, který se hlásí k extrémním ochráncům zvířat, vyslechl rozsudek bez emocí. Obhájkyně nevyloučila podání dovolání k nejvyššímu soudu. „Zastávám názor, že trest je nepřiměřený,“ uvedla obhájkyně. Tvrdí, že její klient potřebuje především doživotní léčení na psychiatrii.

Kuc posílal několik let různým institucím i lidem výhrůžné dopisy a žádal zastavení týrání zvířat. Koncem prosince 2011 uložil doma vyrobenou nálož do odpadkového koše na Ulici protifašistických bojovníků a odpálil ji. Shodou okolností při výbuchu nikdo neutrpěl zranění, exploze způsobila pouze materiální škody. Podle soudu chtěl Kuc zastrašit obyvatelstvo a přinutit vládu, aby zabránila usmrcování zvířat.

Reklama

Výběr článků

Načítám