Hlavní obsah

Papež František slíbil rázně zakročit proti pedofilii v církvi

• Aktualizováno

Papež František v rozhovoru pro italský deník La Repubblica ostře vystoupil proti pedofilii v řadách církve a označil ji za „lepru”. Uvedl také, že proti pedofilii mezi kněžími zasáhne s přísností.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Papež František se modlí při mši v italském Campobasso

Článek

V rozhovoru pro italský deník papež řekl, že ho problematika pedofilie uvnitř církve znepokojuje a považuje ji za velmi závažnou. Na otázku, jak moc je tento jev rozšířený odpověděl: „Mnozí moji spolupracovníci, kteří se mnou bojují (proti pedofilii) mě ujišťují věrohodnými údaji, podle kterých je pedofilie uvnitř církve na úrovni dvou procent.”

František odsoudil sexuální násilí proti dětem a slíbil se tomu postavit „s přísností, jakou si to vyžaduje”.

V jediné odpovědi na míru rozšíření pedofilie v církvi pak dodal: „Dvě procenta pedofilů jsou kněží a dokonce biskupové a kardinálové,” citoval list La Repubblica papeže Františka.

Novinky.cz přinesly původní zprávu o papežově rozhovoru ze serveru BBC, který s odkazem na italský deník také zmínil údaj o tom, že „dvě procenta kněží jsou pedofilové.” Česká biskupská konference ale redakci sdělila, že došlo k posunutí významu papežových slov.

Ondřej Mléčka z České biskupské konference citoval papežova slova, že řekl, že „dvě procenta pedofilů jsou kněží”.

Původní text z rozhovoru pro list La Repubblica
"Molti miei collaboratori che lottano con me mi rassicurano con dati attendibili che valutano la pedofilia dentro la Chiesa al livello del due per cento. Questo dato dovrebbe tranquillizzarmi ma debbo dirle che non mi tranquillizza affatto. Lo reputo anzi gravissimo. Il due per cento di pedofili sono sacerdoti e perfino vescovi e cardinali. E altri, ancor più numerosi, sanno ma tacciono, puniscono ma senza dirne il motivo. Io trovo questo stato di cose insostenibile ed è mia intenzione affrontarlo con la severità che richiede."

V případě, že papežova slova měla znamenat, že pedofilie mezi kněžími je na úrovni zhruba dvou procent, pak by se podle BBC týkala zhruba 8 tisíc z celkového počtu kolem 414 tisíc kněží.

Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi ale podle BBC upozornil na to, že italský deník necitoval papežova slova úplně přesně. Konkrétně popřel, že by papež řekl, že jsou pedofilové mezi kardinály.

Lombardi také řekl, že rozhovor s La Repubblica nebyl skutečným rozhovorem v pravém slova smyslu, ačkoli byl naplněn „smysl i duch” konverzace. Mimo jiné uvedl, že z diskuze s papežem nebyla pořízena nahrávka a že František poté nekontroloval, zda jsou odpovědi v listu přesné.

Římský zpravodaj BBC David Willey k tomu poznamenal, že papežovy projevy „spatra” často provází nejasnosti či nesrovnalosti. Je to prý tím, že chce oproti svému předchůdci prokázat vstřícnější přístup církve, což ale někdy mezi jeho mediálními poradci vyvolává zděšení.

Otázka celibátu

Papež František se chce také zabývat otázkou celibátu kněží, ale zdůraznil, že si to vyžádá více času. Na otázku, zda katoličtí kněží se budou jednou smět ženit, papež odpověděl, že jejich celibát byl zaveden 900 let po smrti Ježíše, a že v některých východních katolických církvích se kněží mohou ženit.

„Existuje skutečný problém, ale není prvořadý. Vyžádá si to čas, ale jsou řešení a já je najdu,” řekl bez dalšího upřesnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám