Hlavní obsah

Do Kramatorska vstoupila ukrajinská armáda

Ukrajinské jednotky v sobotu odpoledne vstoupily do Kramatorska, který několik týdnů ovládali proruští radikálové. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnitra a potvrdily to záběry ukrajinských televizních kanálů.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ukrajinský voják na stráži u letiště v Kramatorsku.

Článek

Vojáci obsadili klíčové objekty včetně centrály tajné služby, ulicemi města projíždějí armádní obrněné transportéry. Město se 170 000 obyvateli bylo dosud spolu s nedalekým Slavjanskem hlavním opěrným bodem separatistů, kteří usilují o odtržení celé Doněcké oblasti od Ukrajiny. Útvary ukrajinské Národní gardy, oddíly policie a jednotky ukrajinské armády zahájily na severu Doněcké oblasti ofenzívu v pátek.

V sobotu ráno se podle sdělení Kyjeva "Slavjansk s okolím" ocitl v obklíčení, obrana Kramatorska padla podle ukrajinských novinářů kolem dnešního poledne. V držení ozbrojenců věrných Kyjevu je televizní věž, centrála tajné služby SBU a několik dalších dříve okupovaných objektů.

O případných obětech armádní ofenzívy se zprávy ukrajinských médií nezmiňují.

Podle ruských médií je situace v Kramatorsku chaotická. Ve městě probíhají pouliční boje, hlášeny jsou oběti na životech, uvedla státní televize Rossija 24. V ulicích se pohybují neoznačení ozbrojenci a "střílejí na všechno, co se hýbe," oznámil zpravodaj ruské televize. Podle moskevského rozhlasu drží vzbouřenci v Kramatorsku už jen centrální náměstí. V okolních ulicích hoří autobusy a trolejbusy.

Ruská média v sobotu rozšířila zprávu, že útočící ukrajinskou armádu podporují žoldnéři ze zemí Severoatlantické aliance. Podle agentury RIA Novosti jde konkrétně o asi 300 Poláků, Litevců, Lotyšů a Estonců, kteří byli povoláni jako polní velitelé a poradci. Z obavy před odhalením jim prý nyní kyjevské ministerstvo vnitra urychleně vyrábí ukrajinské pasy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám