Hlavní obsah

Stropnický sonduje v USA nákup vrtulníků. Nechce být závislý na ruských dílech

– Wahington
Právo, Jiří Roškot

Možný nákup nových vrtulníků pro českou armádu přijel v pondělí do Washingtonu sondovat ministr obrany Martin Stropnický, který se kvůli tomu sejde s šéfem Pentagonu Chuckem Hagelem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Článek

„Do dvou let musíme přezbrojit a už do dvou měsíců specifikovat naše požadavky," upřesnil Stropnický. Má jít o víceúčelový stroj a nabídky musí být srovnatelné. „Chceme se zbavit závislosti na ruských náhradních dílech," řekl na otázku Práva Stropnický.

Prioritou české armády nicméně zůstává výcvikové středisko pro posádky a obsluhu vrtulníků ruské výroby Mi-17, jichž je stále mnoho v armádách nových členů NATO a které jsou provozně optimální variantou pro afghánské letectvo.

Americký podpis chybí

Jde o českou iniciativu mnohonárodního projektu v rámci alianční politiky smart defence (chytré obrany) sdružující zdroje členů. Schválil ji chicagský summit Aliance v roce 2012, ale paradoxně v ní vázne účast USA.

„Američané to podepíší, ale je to věc jejich schvalovacího řízení, na němž se podílí řada složek," řekl zdroj z české armádní delegace.

Stropnický rovněž řekl, že existuje zájem připojit se k leteckému cvičení, které od roku 2010 čtyřikrát do roka pořádají USA s Polskem, kde mají trvale detašovaný asi 10členný tým letectva. „Nepřipojit se by byla chyba," řekl.

„Nemělo by se ale zapomínat na jihovýchodní křídlo," uvedl Stropnický a připomněl, že s Ukrajinou hraničí i Slovensko, které už projevuje zájem opatřit si nové stíhačky místo dosluhujících Mig-29 ruské výroby.

Ukrajina, Afghánistán summit a rozpočty

S Hagelem se Stropnický chystá posoudit napětí na Ukrajině a postup Moskvy. „Předložím ministrovi středoevropský pohled na ukrajinský konflikt, ne řešení," řekl Právu. Sám se hlásí k těm, podle nichž vývoj přes ruské provokace vyústí do federalizace Ukrajiny.

Česko už ústy ministra a náčelníka štábu oznámilo, že k posílení obrany východních členů NATO může poskytnout čtyři stíhačky Gripen a třísetčlennou protichemickou jednotku, jež je v pohotovosti pro alianční síly rychlé reakce (NRF).

Naléhavým tématem byl i zářijový summit Aliance. „Možná se sejde bez vyřešené Ukrajiny i bez bezpečnostní smlouvy s Afghánistánem a místo koncepcí může být víc o aktuálních problémech," řekl ministr.

Hagelovi mohl pro Afghánistán nabídnout po roce 2014, kdy odejdou hlavní alianční bojové síly, 300 až 350 mužů.

Pro šéfa Pentagonu měl nadějnou zprávu ohledně českého dluhu ve výdajích na obranu. Jeho resort už pro politické strany zpracoval dokument o jejich postupném zvyšování (nyní asi procento HDP místo doporučených dvou).

Zájem o kyberobranu

V budově Pentagonu bude mít Stropnického delegace ještě dvě setkání. „Nahlédnout" do elektronické bezpečnosti, jak řekl, pomohou představitelé Kybernetického velitelství (CYBERCOM).

Tato složka Pentagonu zajišťuje koordinaci, operace a bezpečnost v kyberprostoru a sdílí marylandskou základnu Fort Meade s tajnou službou NSA. Kybernetickou ochranu si každá země Aliance zajišťuje sama a je jednou z jejích priorit.

Stropnický v Pentagonu posoudí i další spolupráci se zástupci Národní gardy států Texas a Nebraska. Žije v nich početná komunita českého původu (krajané se v obou státech usazovali již od 19. století).

Reklama

Výběr článků

Načítám