Hlavní obsah

Rusové v Ingušsku zřejmě zabili vůdce teroristů Doku Umarova

Právo, nka

Ruské síly při speciální operaci v Ingušsku zřejmě zlikvidovaly vůdce severokavkazských teroristů Doku Umarova. Oznámila to ruská agentura Interfax s odkazem na policejní zdroj.

Článek

Mezi mrtvými je nejspíš i Umarovův pobočník Aslan Bjutukajev, který vycvičil atentátníka pro lednový krvavý útok na letiště Domodědovo.

„Podle předběžných informací byli Umarov i Bjutukajev zabiti,“ potvrdil zdroj agentury.

Operaci Rusové provedli v pondělí. „Při úderu vzdušných sil a následné pozemní operaci byla zničena základna, kde extremisté cvičili sebevražedné teroristy,“ sdělil v prohlášení Národní protiteroristický výbor.

Příslušníci speciálních jednotek při akci zabili 17 islamistů. Identifikace mrtvých začala v úterý ráno a její výsledky se čekají během několika dnů. Podle zdroje agentury jsou ale mezi zabitými osobní strážci. To naznačuje, že speciální síly zlikvidovaly i samotného šéfa islamistů.

„Předpokládáme, že byla zlikvidována celá skupina. Doufáme, že nikdo neunikl,“ řekl ingušský prezident Junus-Bek Jevkurov.

Medvěděv chválí

Akci už pochválil ruský prezident Dmitrij Medvěděv. „Je dobře, že se doupě těch darebáků podařilo odhalit. Ozbrojené síly tím extremistům zasadily citelný úder,“ řekl šéf Kremlu.

Operaci ruské síly připravovaly od podzimu, kdy se objevily informace, že se terorista usadil ve východním Ingušsku poblíž hranice s Čečenskem. „Místní krajina je hornatá a hustě zalesněná. Umarov navíc stále měnil místo pobytu. Proto se ho dlouho nedařilo polapit,“ prozradil zdroj deníku Rossijskaja gazeta.

Umarova, který se přihlásil k odpovědnosti za atentát v Domodědovu i k loňským útokům v moskevském metru, se ruské úřady snažily dopadnout roky. Jeho smrt byla už několikrát ohlášena, zatím se ale nikdy nepotvrdila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám