Hlavní obsah

Svatoplukovu sochu zdobí znak fašistické Hlinkovy gardy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Na soše Svatopluka umístěné na Bratislavském hradě je znak, který se tvarově shoduje s odznakem Hlinkovy gardy. Upozornil na to tajemník heraldické komise slovenského ministerstva vnitra Ladislav Vrtel.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Svatoplukova socha

Článek

Na štítu, který Svatopluk drží, je vyobrazený rovnoramenný dvojkříž v kruhu, který je podle Vrtela tvarově shodný s odznakem Hlinkovy gardy.

„Rovnoramenný dvojkříž v kruhu jednoznačně plnil funkci slovenského hákového kříže. Používal se od roku 1938 a byl účelově vytvořený podle vzoru hákového kříže v kruhu - emblému Hitlerovy NSDAP, podobně, jako emblém fašistické Strany šípových křížů v Maďarsku,“ řekl Vrtel serveru aktualne.sk.

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Znak na štítu

Před červnovými parlamentními volbami sochu Svatopluka na Bratislavském hradě slavnostně odhalili prezident Ivan Gašparovič, tehdejší předseda parlamentu Pavol Paška a tehdejší premiér Robert Fico.

Rozporuplné reakce odborníků vyvolal také fakt, že podstavec zdobí nápis „Svatopluk král starých Slováků“. Historici upozornili, že v období Svatopluka ještě není možné mluvit o Slovácích, ale pouze o Slovanech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám