Hlavní obsah

NATO chce po Češích do Afghánistánu dvě kliniky a letecké instruktory

Právo, Novinky, Jiří Roškot
Praha
Aktualizováno

Šéf NATO Anders Fogh Rasmussen po setkání s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem v pátek uvedl, že Severoatlantická aliance žádá Českou republiku vedle navýšení počtu vojáků, kteří budou cvičit místní bezpečnostní složky, i dvě lékařské kliniky. Celkem by mělo jít o 51 lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen na Úřadu vlády

Článek

Rasmussen uvedl, že NATO nedovolí návrat starých pořádků, a připomněl, že aliance je založena na principu solidarity členů. Právě tento princip byl využit po 11. září 2001 po útoku na USA. NATO by po Češích chtělo vedle nemocnic navíc 19 leteckých instruktorů a 32 mediků.

Paroubek uvedl, že jeho strana navýšení počtu lidí odmítá. Šéf ČSSD dodal, že možností by bylo pozměnit strukturu tuzemského kontingentu, ale celá záležitost by se měla řešit nejdříve po volbách.

Musíme vychovat více policistů, míní Rasmussen

Rasmussen ocenil rozhodnutí české vlády vyslat do Afghánistánu 55 vojáků nad rámec 535 mužů již schválených parlamentem. Jednal o tom s premiérem Janem Fischerem a dalšími činiteli. Tito lidé by měli cvičit policisty v Afghánistánu.

O navýšení bude ještě jednat parlament. Šéf ODS Mirek Topolánek v pátek řekl, že jeho strana bude pro. Nebrání se ani dalšímu požadovanému navýšení účasti.

Rasmussen doufá, že Sněmovna vládní návrh na navýšení o 55 lidí schválí.

„Naše mise skončí, až budou Afghánci schopni sami převzít odpovědnost. Čím dřív, tím lépe. Proto musíme vychovat víc afghánských vojáků a policistů,“ prohlásil Rasmussen na tiskové konferenci s premiérem.

Na první oficiální cestu do Prahy přijel z Finska, ale NATO ji proti všem zvyklostem na své webové stránce neoznámilo. [celá zpráva]

Fischer konstatoval, že navýšení kontingentu je nyní v rukou parlamentu. „Jako politik vím, že výsledek nelze nikdy předpovědět... udělám to nejlepší, co mohu,“ dodal Rasmussen před setkáním s šéfy ODS a ČSSD Mirkem Topolánkem a Jiřím Paroubkem. Paroubek po setkání zopakoval, že navýšení počtu vojáků odmítá. Topolánek Fischera jej podpořil.

Jaderné odstrašení vyžaduje konsensus

Šéf NATO s Fischerem jednal také o nové strategické koncepci Aliance. „Základním posláním NATO je územní obrana členských zemí a jejich obyvatelstva,“ řekl Rasmussen s tím, že nyní „obrana našich hranic může začínat daleko od nich. Afghánistán je příkladem,“ zdůraznil.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf NATO Anders Fogh Rasmussen naslouchá českému premiérovi Janu Fischerovi

Za další dimenzi označil obranu proti kybernetickým útokům a raketovému ohrožení. Podle zdrojů americké administrativy počítá nová jaderná strategie Bílého domu s redukcí jaderného arzenálu v Evropě, který je základem odstrašující síly NATO.

„Beru za samozřejmost, že žádný z členských států nepřijme jednostranné kroky,“ řekl na otázku Práva Rasmussen s tím, že strategická koncepce vyžaduje konsenzus. „Pět členů mi zaslalo dopis, v němž mě ujistili, že chtějí postupovat společně. Naplánoval jsem k tomu diskusi a jsem přesvědčen, že najdeme dohodu o našem jaderném postavení,“ dodal.

K prodeji francouzské mateřské vrtulníkové lodi Mistral Rusku, jež znepokojuje Pobaltí, šéf Aliance řekl, že je to čistě věc Francie. „Chápu znepokojení některých spojenců, ale považuji za samozřejmé, že Rusko nepoužije či nezneužije tuto vojenskou výzbroj proti žádnému z nich, jelikož je partnerem NATO,“ řekl a upozornil, že „NATO má všechny nezbytné plány, aby ubránilo kteréhokoli spojence“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám