Hlavní obsah

WHO prošetří sebe sama kvůli prasečí chřipce

Ženeva

Světová zdravotnická organizace (WHO) chce nechat prověřit svůj postup kolem takzvané prasečí chřipky nezávislými odborníky. Čelí totiž kritice, že nemoc přeceňuje a podléhá kvůli vakcíně proti prasečí chřipce farmaceutickým firmám.

Foto: Reuters

Generální ředitelka WHO Margaret Chanová na jednání v Ženevě

Článek

WHO sdělila, že se chce ze zkušeností s prasečí chřipkou poučit. Podle DPA už tato zdravotnická organizace OSN ale sama uznala, že vir A(H1N1) nebyl tak silný, jak se loni na jaře zdálo. Tehdy se nemoc poprvé objevila v Mexiku. WHO pak začátkem června vyhlásila pandemii. Reagovala tak na rychlé šíření viru A(H1N1) mezi státy a kontinenty.

Choroba podle v úterý zveřejněné statistiky Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) zabila dosud ve světě nejméně 14 000 lidí. Jen v Evropě jich připravila o život 2185. Nyní chřipková epidemie na evropském kontinentu polevuje.

WHO proti prasečí chřipce doporučila očkování. Farmaceutické firmy novou vakcínu vyvinuly a vyrobily. Mnohé státy ji pak nakoupily. O očkovací látku ale lidé nemají velký zájem. Podle některých odborníků hrozí, že se pořízené zásoby za miliardy ani nevyužijí. Kritici tedy viní WHO mimo jiné z toho, že se stala pomocníkem farmaceutického průmyslu.

Organizace uvedla, že se v boji s tak velkou epidemií dala kritika očekávat. Kritické hlasy podle své mluvčí Fadely Chaibové ale považuje za šanci k diskusi. Prozkoumání postupu nezávislými experty je nutné. WHO je také připravena přijmout výsledná doporučení odborníků a zveřejnit je. Chaibová ale neupřesnila, kdy by měli experti postup Světové zdravotnické organizace posuzovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám