Hlavní obsah

Chilského pianistu v Polsku zbili pravicoví radikálové, spletli si ho s Arabem

– Varšava

Chilského pianistu žijícího v Polsku nedávno ve vlaku u Varšavy přepadla a zbila skupina členů hnutí skinheads, která se domnívala, že je arabským přistěhovalcem. Uvedla to agentura AP. Na podporu virtuosa nyní vystoupil polský ombudsman Adam Bondar.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace proti přistěhovalcům ve Varšavě. Ilustrační foto

Článek

Christian Ramos, který v Polsku žije mnoho let, přišel při napadení o zub a utrpěl zranění hlavy.

Ombudsman Bodnar nyní Poláky vyzval, aby projevili svoji solidaritu a ukázali, že Ramos a další “mají v Polsku spoustu přátel a polská společnost může být jiná”. Chilský virtuos by podle něj neměl kvůli incidentu Polsko opouštět.

V pondělí se ve Varšavě pořádal koncert na pianistovu podporu. Bodnar vyzval Poláky, aby toto vystoupení podpořili.

Při té příležitosti kritizoval nárůst projevů nesnášenlivosti vůči Arabům v souvislosti s imigrační vlnou z Blízkého východu v posledních měsících.

„Slovní projevy nenávisti vůči Arabům se bohužel mění v nenávistné násilné incidenty,” uvedl ombudsman, podle něhož se “prakticky každý druhý týden” vyskytne případ napadení člověka, který „vypadá jako Arab”.

Agentura AP upozornila, že Polskem se šíří nenávist k Arabům, ačkoliv žádní muslimští běženci do Polska nepřišli a země loni udělila azyl „jen” několika desítkám syrských křesťanů.

V pondělí byli v Poznani odsouzeni k vězení na rok a tři měsíce dva muži, kteří loni na jednoho z těchto syrských křesťanů zaútočili.

Reklama

Výběr článků

Načítám