Hlavní obsah

S oteplováním roste hlad škůdců, hrozí katastrofální nedostatek potravin

Novinky, luk

S tím, jak se Země otepluje, budou se farmáři muset vyrovnávat s častějším suchem, záplavami a vedrem, které spaluje úrodu. Podle jedné nové studie je navíc pravděpodobné, že vyšší teploty přinesou také hladovější kobylky, housenky a další škůdce, což může mít potenciálně katastrofické dopady na světovou produkci potravin.

Foto: Profimedia.cz

Krasec lesklý. Ilustrační foto

Článek

Vědci si hrozbu přemnožení některých druhů hmyzu uvědomili zhruba před deseti lety. Tehdy Curtis Deutsch, biochemik na Washingtonské univerzitě v Seattlu, publikoval studii, která ukazovala, jak vzrůstající teplota vede k tomu, že se téměř všechen hmyz více množí a také se zrychluje jeho metabolismus.

„Když je ve vzduchu více tepelné energie, všechny chemické reakce v biochemickém koktejlu uvnitř živých bytostí se začnou zrychlovat, a zvířata pak potřebují konzumovat více kalorií,“ řekl Deutsch pro časopis Science.

Výnosy klesnou o desítky procent

Deutsch se svým týmem vymysleli počítačový program, který kombinuje fyziologická data stovek druhů hmyzu s klimatickými modely, a výsledkem je odhad úrody zásadních plodin. Pokud by se planeta ohřála o 2 stupně Celsia, což pravděpodobně nastane nejpozději kolem roku 2100, poklesnou výnosy pšenice o 46 %, rýže o 19 %, a kukuřice o 31 %.

Podle výsledků budou navíc nejsilněji poškozeny tradičně úrodné regiony, jako je „kukuřičný pás“ ve Spojených státech, pšeničná pole ve Francii a rýžové plantáže v Číně, tvrdí vědci v článku v časopise Science.

Je třeba začít hledat řešení

Je tedy nutné se začít vážně zabývat tím, jaké dopady může mít klimatická změna na světovou produkci potravin, jelikož nejhůř zasaženi budou pravděpodobně ti nejchudší. Podle posledních odhadů OSN už nyní 815 miliónů lidí na světě denně pociťuje hlad, a právě kukuřice, rýže a pšenice jsou hlavními potravinami až pro 4 miliardy lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám