Hlavní obsah

Školy stále více sázejí na videoklipy. Ostravská univerzita láká na Rudu z Ostravy

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec Michal Kavalčík alias Ruda z Ostravy se proměnil v úspěšného docenta Vlákna, kterému tleská dokonce i americký prezident Barack Obama. Alespoň v novém videoklipu s názvem Hey Lamo! od Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO). Škola počátkem roku odstartovala hudebním klipem novou kampaň, která se zaměřuje na mladé lidi za hranicemi Moravskoslezského kraje.

Foto: VŠB-TUO

Herec Michal Kavalčík se z Rudy z Ostravy stal docentem Vláknem na ostravské vysoké škole báňské.

Článek

„Celá kampaň je postavená na vtipu. Pracovali jsme s myšlenkou, že každý, i Ruda z Ostravy, by chtěl být jako Vlákno, který umí sestavit elektromobil, hraje hry na superpočítači, tleská mu americký prezident Obama a odmítá nabídky nejlepších zaměstnavatelů,“ okomentoval univerzitní videoklip jeho režisér Vladimír Skórka, který je podepsán také pod kontroverzním seriálem České televize Pečený sněhulák.

Dodal, že docent Vlákno v klipu ukazuje, že je úspěšný proto, že se mu na VŠB-TUO dostalo kvalitního vzdělání. „Samozřejmě pracujeme s nadsázkou. Ale zároveň chceme ukázat, jak široké příležitosti se studentům na ostravské technické univerzitě nabízí,“ podotkl Skórka.

Ruda z OstravyVideo: VŠB-TUO

Michala Kavalčíka si škola vybrala proto, že v Ostravě také studoval a to konzervatoř. Zároveň je známý po celém Česku jako Ruda z Ostravy, který se také univerzitním klipem mihne podle tvůrců v nezáviděníhodné pozici, protože prostě nestudoval na VŠB-TUO.

Proti ostravským stereotypům

„Na tvorbě písně se dále podílel Viliam Béreš, přední český producent, který byl mimo jiné oceněn zlatou deskou za práci pro Lenku Dusilovou nebo za projekt Toxique,“ upozornila mluvčí VŠB-TUO Klára Janoušková.

„Celá kampaň s názvem Hodíme ti vlákno k úspěchu a speciálně videoklip bojuje se stereotypy, které jsou ověnčené okolo Ostravy. Spousta lidí si myslí, že Ostrava je stále černá, že se tady pouze těží uhlí. Už dávno to není pravda a ten videoklip to má ukázat,“ upozornila ještě Janoušková.

Snaha zastavit odliv mladých mozků

„Potřebujeme zastavit odliv talentovaných mladých lidí z našeho regionu. To nás velmi trápí, protože průmysl, který se tady rozvíjí, průmysl, který je postavený na informačních technologiích, mechatronice, potřebuje skutečně kvalitní absolventy,“ řekl rektor VŠB-TUO Ivo Vondrák.

Vzhledem k demografickému vývoji už podle něj škole studenti z Moravskoslezského kraje a okolních regionů nestačí. „My se musíme podívat dál. Chceme oslovit i studenty ze zahraničí,“ plánuje rektor.

„Hodíme ti vlákno k úspěchu”

Podle něj již VŠB-TUO dávno není jen regionální univerzitou. „Prestižní mezinárodní žebříček THE Times Higher Education nás označil za nejlepší univerzitu Česka, dokázali jsme také vybudovat 40. nejvýkonnější superpočítač světa, náš kampus je jedním z největších ve střední Evropě,“ shrnul Vondrák.

VŠB-TUO má na sedmi fakultách 17 tisíc studentů. Přes 60 procent z nich pochází z Moravskoslezského, asi desetina z Olomouckého a kolem sedmi procent ze Zlínského kraje. Přibližně desetina studentů je z ciziny.

Kampaň „Hodíme Ti vlákno k úspěchu“ zahrnuje vedle hudebního videoklipu také nové webové stránky www.docvlakno.cz, počítačovou on-line hru a širokou podporu na sociálních sítích.

Reklama

Výběr článků

Načítám