Hlavní obsah

Na výrobu tvrdých drog stačí pouhý cukr a kvasinky

Právo, DPA, mcm

Na drogovém nebi houstne další temný mrak: opiáty obsažené v máku setém lze totiž vyrábět lacino průmyslově. Stačí cukr a upravené mikroorganismy, zjistili američtí výzkumníci, kteří takto vyprodukovali látku retikulin obsaženou v makových zrnkách.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Afghánský voják u makového pole

Článek

K výrobě použili šlechtěné pivní kvasinky modifikované pomocí enzymů. Mikroorganismy pak při štěpení jednoduchého cukru, glukózy, vytvářely něco podstatně cennějšího než jen běžný alkohol.

Podle týmu vedeného Johem Dueberem z Kalifornské univerzity v Berkeley je tak jen otázkou času, kdy bude spuštěna průmyslová výroba opiátů tímto způsobem. Velkoprodukce morfinu či kodeinu je prý na dosah.

Potvrdil to i mikrobiolog Vincent Martin z Univerzity Concordia v kanadském Montrealu. „Retikulin je rozhodující, protože od něj jsou kroky k získání morfinu pomocí kvasinek již popsány,“ řekl.

Všichni experti ale v komentáři připojeném ke studii varovali, že tento relativně snadný způsob výroby omamných látek lze snadno zneužít.

Hrozí šíření produkce

Morfin se nyní získává z máku pěstovaného ve velkém hlavně v Afghánistánu. Jeho produkce tam prudce vzrostla v době, kdy byl pod otevřenou západní kontrolou. Mák na opium se ale pěstuje i v Mexiku, Laosu a Barmě. Nový objev by produkci opiátů mohl značně decentralizovat a zlevnit.

„V zásadě každý, kdo by měl přístup ke kmeni těchto mikroorganismů a základní znalosti o fermentaci, by mohl s pomocí domácí sady k vaření piva množit kvasinky produkující morfin,“ varovali proto a vyzvali, aby šlechtěné kmeny pivních kvasinek podléhaly důsledné státní kontrole. Jinak by mohl počet uživatelů opia prudce vzrůst – už teď jich je asi 16 miliónů.

Dueber ale pochybuje, že administrativní omezení budou mít nějaký smysl. „Pokud se vědomosti o tom, jak vytvářet kvasinky na výrobu opiátů dostanou jednou ven, může to dělat v zásadě každý se základními znalostmi o molekulární biologii,“ řekl. Protidrogové týmy budou mít evidentně o velkou starost navíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám