Hlavní obsah

Hříchy stravy cvičení ve fitness nenapraví, tvrdí lékaři

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikoli permanentka do fitka – tedy pravidelné cvičení samo o sobě – nýbrž především racionální strava je skutečným klíčem k účinnému boji s nadváhou. V nejnovějším vydání odborného časopisu British Journal of Sports Medicine to zdůrazňuje tým britských kardiologů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle nich je čas „rozmetat mýtus“ o údajném blahodárném vlivu pravidelného cvičení na zdolávání obezity. Fyzická aktivita nepochybně snižuje riziko vzniku řady zdravotních problémů od nemocí srdce přes demenci, některé typy rakoviny i cukrovku typu 2, nevede však sama o sobě k úbytku tělesné hmotnosti, upozorňuje článek.

Pokud tedy člověk cvičí, ale jí špatnou stravu, nelze takto přikrmovanou nadváhu podle lékařů „vyběhat“ či vypotit ve fitcentru. Autoři zároveň kritizují výrobce potravin, kteří „zaplavují veřejnost neužitečnými vzkazy“ přesvědčujícími, že obezita je způsobena výlučně nedostatkem pohybu, respektive tělesného cvičení.

Podle doktorů je to cílená taktika, jež se „děsivě podobá“ úhybným manévrům tabákového průmyslu, který se svého času snažil zpochybnit vědecká zjištění, že kouření způsobuje rakovinu.

„Tabákový průmysl oddálil vládní zásah o 50 let. Tato sabotáž byla provedena s využitím „firemního scénáře“ založeného na popírání, pochybnostech, matení veřejnosti, dokonce i na kupování ohebných vědců, a to za cenu miliónů životů,“ píší britští kardiologové.

Nejde jen o počet kalorií

Za trik potravinářů označují i snahy zúžit diskusi o zdravé stravě jen na počet kalorií. Záleží totiž i na jejich zdroji, podotýká článek a připomíná, že kalorie z cukru podporují ukládání tuku a způsobují, že lidé mají stále hlad, zatímco kalorie z tuku vyvolávají pocit nasycení.

Britští kardiologové odkazují i na studii časopisu Nutrition, podle nějž je nejúčinnější cestou k boji s obezitou omezení příjmu uhlovodanů. Ostře proto kritizují především slazené nápoje a dodávají, že „spojení mezi nimi a sportem musí skončit“.

Podle Světové zdravotní organizace se výskyt obezity na Zemi od roku 1980 zdvojnásobil, takže nyní postihuje 600 miliónů lidí. V Česku obezitou trpí podle průzkumu Všeobecné zdravotní pojišťovny z roku 2010 asi pětina obyvatelstva, tedy přes dva milióny lidí.

Britská federace výrobců potravin a nápojů zareagovala na článek podrážděně jako na „absurdní a urážlivý“ text. Výrobci jsou prý hrdi na „dlouhý seznam výsledků při práci na zlepšení stravy v Británii“, tj. na uvádění počtu kalorií v potravě na obalech zboží a na snižování obsahu soli v pokrmech. Přínosy cvičení prý nejsou jejich bublinou či spiknutím.

Reklama

Výběr článků

Načítám