Hlavní obsah

Moře o teplotě -179 stupňů na Saturnově měsíci prozkoumá ponorka

Moře či jezero s názvem Kraken Mare, které se nachází na Saturnově měsíci Titanu a jehož teplota dosahuje zhruba minus 179 stupňů Celsia, má prozkoumat ponorka. Její možnou podobu před několika dny zveřejnil americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA).

BEZ KOMENTÁŘE: Animace ponorky na TitanuVideo: NASA Glenn Research Center

 
Článek

Kraken Mare, pojmenované podle mýtického obřího hlavonožce, objevila sonda Cassini před osmi lety. Moře tvoří roztok uhlovodanů a jeho teplota je hluboko pod zemským bodem mrazu. Částečný průzkum ukázal, že jeho hloubka je zhruba 160 metrů, může však být mnohem hlubší. Rozkládá se na 400 tisících kilometrech čtverečních, a je tak největším známým mořem na Titanu.

Podoba sondy či ponorky vzniká v NASA už od roku 2010 a její definitivní verze by měla být vypuštěna do roku 2040. Podle představeného projektu by ponorka měla mít výtlak zhruba jednu tunu a rychlostí zhruba 3,6 kilometru za hodinu by ji měl pohánět bateriemi napájený šroub. Její mise by měla trvat 90 dní. Aby ve velmi chladném prostředí nezamrzla, její systém doplní tepelný generátor.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: nasa.gov

Vizualizace ponorky na měsíci Titanu

„Stroj prozkoumá mořské proudy a příliv, který se na Titanu střídá jednou denně, tedy jednou za 16 pozemských dní,“ napsala NASA v doprovodném textu.

Mise ponorky bude zaměřena také na zjištění přesného složení tekutiny a průzkum dna. Výsledky by mohly vědcům umožnit lépe porozumět procesu vzniku života na Zemi.

Foto: Profimedia.cz

Kombinovaný snímek měsíce Titan, jak jej pořídila sonda Cassini

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám