Hlavní obsah

NASA ukázala, jak vypadá bombardování Země bolidy

Novinky, zgl

V posledních dvou desetiletích spadlo na Zemi více než 500 bolidů, tedy velice jasných meteorů. Vyplývá to z údajů amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Povětšinou šlo o menší přirozená kosmická tělesa, síla některých však předčila očekávání nejednoho astronoma – například čeljabinský meteorit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Meteorický roj nad Uralem zachycený z různých místVideo: Reuters

 
Článek

Cestě bolidů se během uplynulých dvou dekád nevyhnul prakticky žádný kontinent. Během dne jich podle amerického časového pásma spadlo 255 a v noci 301. Ta nejmenší zaznamenaná přirozená kosmická tělesa měla sílu 1 GJ, tedy odpovídala výbuchu pěti tun TNT.

Foto: NASA

Mapa bolidů, které spadly na Zem v uplynulých 20 letech

Většina spadlých meteoritů, tedy těch, které vstoupily do zemské atmosféry, však podle zveřejněné mapy NASA měla sílu mezi 10 a 10 000 GJ. Jednoznačně nejsilnější pak byl dopad čeljabinského meteoritu, který vstoupil do zemské atmosféry nad jižním Uralem v únoru loňského roku. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nález půltunové části čeljabinského meteoritu Video: Reuters

Jeho síla odpovídala výbuchu 500 000 tun TNT. Podle odhadů měl rychlost kolem 54 000 km/h. Nárazová vlna, kterou způsobil, obletěla Zemi dvakrát kolem dokola.

Starší než Země

Z původního meteoru zůstalo zhruba sedm velkých částí. Na Uralu způsobil zranění více než 1200 lidí v okruhu nejméně sta kilometrů. Většina utrpěla řezné rány, když silná tlaková vlna rozbila okna v rozsáhlé oblasti.

Čeljabinský meteorit je přitom starší než naše modrá planeta. Jeho stáří se podle ruských vědců shoduje se stářím sluneční soustavy − 4,56 miliardy let. Země přitom vznikla někdy před čtyřmi miliardami a 540 milióny let.

BEZ KOMENTÁŘE: Noční oblohu nad západní Anglií rozzářil bolid

Čeljabinský meteorit byl svým způsobem výjimečný, většina bolidů totiž shoří v atmosféře a na zemský povrch nedopadnou vůbec, nebo pouze jejich mizivé zbytky. To byl případ i velmi jasného meteoru, který zachytila observatoř v anglickém městě Sidmouth letos v červnu. Na Zemi nezpůsobil žádné škody. [celá zpráva]

Obří bolidy má NASA zmapované

NASA se věnuje sledování bolidů v rámci projektu Near-Earth Object (NEO; Zemi blízké objekty). Aktuálně podle úřadu krouží v blízkosti Země na tisíc asteroidů, jejichž průměr je větší než jeden kilometr.

NASA má zmapované dráhy 96 % z nich. Vrásky na čele dělají vědcům ale menší objekty, jejichž velikost však stále může odpovídat průměru fotbalového hřiště. Jejich dopad na Zem by způsobil velké škody.

Právě proto se úřad v posledních letech soustředí na mapování menších bolidů. V naší sluneční soustavě je jich ale více než 20 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám