Hlavní obsah

Experti se pokusí rozmnožit bílé nosorožce embryotransferem

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvůr Králové

Trojici královédvorských bílých nosorožců severní formy čeká v keňské rezervaci Ol Pejeta náročný veterinární zákrok. Experti z Institutu pro výzkum zoo a divokých zvířat v Berlíně prověří možnost získat vzorky spermatu a vajíček pro embryotransfer - zavedení laboratorně získaného embrya do dělohy náhradní matky nosorožce bílého jižní formy.

Foto: Zoo Dvůr Králové na Labem

Královédvorští bílí nosorožci v keňské rezervaci Ol Pejeta

Článek

„Pokusy o klasické umělé oplodnění stejně jako snaha přivést na svět potomky přirozenou cestou u severních bílých nosorožců, jichž nyní žije posledních šest jedinců, selhaly. Existuje však možnost zachovat tento živočišný druh prostřednictvím jeho jižního podruhu. Příbuznost obou podruhů dává velkou šanci na úspěch,“ přiblížila mluvčí ZOO Dvůr Králové Jana Myslivečková.

Pomocí vajíček získaných z dvojice nosorožčích samic a spermatu jednoho samce chtějí berlínští vědci získat v laboratorních podmínkách zárodek nosorožce bílého severní formy. Embryo potom donosí náhradní matka jižního bílého nosorožce.

Pokus není bez rizika

Experiment představující vůbec první pokus zachránit podobným způsobem severní bílé nosorožce není bez rizika. Odběr genetického materiálu musí veterináři provést v celkové anestezii, což může u trojice nijak mladých zvířat způsobit neočekávané komplikace.

„Uvědomujeme si, jaké riziko podstupujeme a jsme připraveni na sebe vzít odpovědnost. Musíme však využít všechny možnosti, které by mohly přispět k záchraně tohoto mimořádně ohroženého druhu,“ konstatoval ředitel královédvorské zoo Přemysl Rabas.

Vědci už získali genetický materiál od jednoho z posledních samců severního bílého nosorožce, který letos v říjnu uhynul v keňské rezervaci stářím ve věku 34 let. Možnost zachovat v přírodě zřejmě vyhynulý druh dostane i mrtvý samec.

Poslední šance na přežití

Nosorožce severní bílé poslala do rezervace Ol Pejeta v rámci světově ojedinělého projektu Poslední šance na přežití koncem roku 2009 bývalá ředitelka královédvorské zoo Dana Holečková.

Nosorožci neschopní přivést na svět potomstvo v zajetí, dostali šanci se rozmnožit v africké domovině. Snaha o přirozenou reprodukci však vzdor přirozenému prostředí optimálně nezafungovala ani v Africe.

„Poslední mládě se narodilo před čtrnácti lety. Bohužel od té doby se je v zoologických zahradách nepodařilo rozmnožit ani s využitím umělé inseminace.“ přiblížila Myslivečková.

Jednu z posledních šancí záchrany severních bílých nosorožců představuje započatá asistovaná reprodukce v keňské rezervaci. Neplodný pár bílých nosorožců dožívá v americkém San Diegu a jedna jalová samice ve Dvoře Králové.

„ZOO v San Diegu i díky materiálu z dvorské zahrady, udržuje živé kultury dvanácti jedinců, které by mohly být v budoucnu použity pro případné klonování,“ doplnila Myslivečková.

Reklama

Výběr článků

Načítám