Hlavní obsah

Vědci našli kostru neznámého dinosaura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí paleontologové objevili ve státě Utah kostru dosud neznámého dinosaura, díky níž posunuli časovou hranici výskytu těchto obřích tvorů o deset miliónů let zpátky. Stvoření dostalo jméno Lythronax argestes a jeho trojrozměrný model je už podle agentury AP od středy k vidění v muzeu v Salt Lake City.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kostra Lythronaxe v muzeu v Salt Lake CityVideo: Reuters

 
Článek

Nález kostry nového dinosaura, který je blízkým příbuzným známého druhu Tyranosaurus rex, je datován rokem 2009. Experti od té doby usilovně pokračovali ve vykopávkách a objížděli světová vědecká pracoviště, s jejichž pomocí se snažili nového tvora zařadit. Práce na vykopávkách, konzervování kostí a jejich sestavení zabrala skupině vědců celkem dva roky.

Vědci věří, že Lythronax argestes žil před 80 milióny let v centrálních částech Severní Ameriky. Byl masožravý, ale živil se prý vším, co našel. Předpokládá se, že ve své době patřil mezi hlavní predátory.

Nový druh byl jen o něco málo menší než tyranosaurus, byl dlouhý přes sedm metrů, vysoký 2,4 metru a vážil 2,5 tuny. Jeho čelisti byly dobře uzpůsobeny k uchvácení, usmrcení a roztrhání kořisti. Do nálezu jeho kostry se mělo za to, že velcí dinosauři se objevili před 70 milióny let.

„Objev lythronaxe posouvá zpět v čase evoluci skupiny, z níž se vyvinul Tyranosaurus rex, což jsme předtím nevěděli,“ řekl geolog Mark Loewen z University of Utah, který vedl vykopávky. „Lythronax je něco jako prastrýc tyranosaura,“ dodal. Tyranosaurus žil před 68 až 65 milióny let, ale příbuzný gorgosaurus a daspletosaurus před 77 až 73 milióny let

Lokalita, v níž byly fosilie nalezeny, ještě zdaleka nebyla celá prozkoumána a paleontologové doufají, že další velké objevy mají před sebou. "Ukazuje se, že za novými dinosaury nemusíme jezdit do Egypta, Mongolska nebo Číny," komentoval nález americký vědec Thomas Holtz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám