Hlavní obsah

Zkuste si cvičný test a pak maturitu z matematiky zvažte, doporučuje Cermat

Právo, jim

Centrum pro přípravu maturit (Cermat) se hrozí, že si letos opět spousta studentů vybere jako povinně volitelný předmět matematiku, což bude mít za následek vysoký počet propadlíků. Letos proto zveřejní ilustrační testy k matematice ještě před konečným termínem pro podání přihlášek.

Foto: Petr Horník, Právo

ředitel Cermatu Jiří Zíka

Článek

„V roce 2012 nám výrazně stoupla neúspěšnost u maturity. Bylo to pravděpodobně tím, že si o čtyři procenta žáků více zvolilo matematiku a zvýšila se neúspěšnost u českého jazyka,“ poukázal v úterý na tiskové konferenci šéf Cermatu Jiří Zíka na statistiku, podle níž byl rok 2012 pro studenty vůbec nejméně úspěšný.

U češtiny hodně studentů propadlo kvůli sporně připraveným slohům, s matematikou ale byl problém pouze u testů vyšší obtížnosti, které si ovšem vybralo jen minimum maturantů. Ostatní testy měly být srovnatelné. V roce 2012 propadlo celkem 21,5 procenta studentů, předchozí rok jich bylo 19,3 procenta a letos 19,8.

Zíka již dříve v Právu upozorňoval, že řada žáků si vybírá „enfant terrible maturity“ – matematiku jako únikový předmět, ale zřejmě nezodpovědně. Podle Zíky si žáci, kteří si nevěří ani v matematice, ani v cizím jazyce, raději volí počty, protože zkouška z matematiky obsahuje jen didaktický test, zatímco u cizího jazyka musí student zvládnout test, sloh a ústní zkoušku.

Test nejprve ve školách, pak na webu

„Žáci, pro které jsou matematika i cizí jazyk stejně náročné, volili často matematiku pro její administrativní jednoduchost. Zkoušku z matematiky ale určitě nelze pokládat za snazší,“ dodává Zíka.

Cermat se proto rozhodl, že letos zveřejní ilustrační didaktický test ještě před konečným termínem pro podání přihlášky k maturitě, aby si studenti mohli nanečisto maturitu z matematiky vyzkoušet a zvážit své šance.

Začátkem listopadu budou moci školy ilustrační test dohledat v informačním systému Certis, od 14. listopadu bude test k dispozici na stránkách novamaturita.cz. Na stejných stránkách jsou k dohledání i starší testy z matematiky. Přihlášky se mají podávat do konce listopadu, nejpozději do 2. prosince.

Sučasná maturita se zatím měnit nebude

Zíka také nabádal, aby si žáci zkontrolovali výpis z přihlášky, který by jim měli ředitelé dát nejpozději do 20. prosince. Podle Zíky se totiž stává, že žáci v dubnu zjistí, že si omylem zapsali předmět, který neumějí, ale už se s tím nedá nic dělat.

Zíka dále ubezpečil, že ačkoli nynější podoba maturity byla naplánována jen pro letošní a příští ročník, pokud politici neučiní žádné změny, bude maturita ve stávající podobě pokračovat i v roce 2015.

Podle prvního náměstka ministerstva školství Jindřicha Fryče resort zatím připravoval pouze přechod na testování prostřednictvím počítače a možnosti změn skladby maturitních předmětů.

„Tyto možnosti budou, předpokládám, předmětem rozhodnutí příštího vedení ministerstva,“ uvedl Fryč.

Reklama

Výběr článků

Načítám