Výzkumem je pověřen strojní inženýr SMRC Anjan Contractor, který má už značné zkušenosti s využitím technologie trojrozměrných tiskáren. A už má i propracovanou vizi 3D potravinových tiskáren, jejichž využití bude ovšem podle jeho představ mnohem širší než jen ve hvězdoletech.

Sní o době, kdy bude takovým zařízením vybavena každá kuchyně a kdy bude 12 miliard obyvatel Země koncem tohoto století jíst nutričně přiměřená a na objednávku vyrobená jídla – syntetizovaná ze zásobníků prášků a oleje, které bude možné koupit v každých potravinách.

Trvanlivost až třicet let

Využití této technologie by mimo jiné znamenalo i výrazné omezení mrhání jídlem, protože prášky a oleje bude možné uchovávat velmi dlouhou dobu, až třicet let. Takže obsah každého zásobníku, ať už půjde o cukry, uhlovodany, proteiny nebo jiné základní stavební bloky, bude vždy zcela spotřebován.

Grant NASA je určen na systém, který bude schopen produkovat jídlo pro astronauty vyslané do vesmíru na velmi dlouhé výpravy, jako například na Mars.

"Dálkové vesmírné lety vyžadují skladovací životnost nejméně 15 let," říká podle serveru Quartz Contractor. "Způsob, jakým na tom pracujeme, je, že všechny sacharidy, bílkoviny a makro a mikro živiny jsou v prášku. Odebereme veškerou vlhkost a v této formě to vydrží možná 30 let," vysvětluje.

Contractorovi pomohl k získání "zakázky" od NASA jeho již existující koncept "tiskárny pizzy", který vychází z "tiskárny čokolády". Do sestavování "pizzareplikátoru" se prý chce pustit během dvou týdnů.