Hlavní obsah

Je nejblíže Slunci, přesto má Merkur bohaté zásoby ledu

– Washington

Nejbližší planeta sluneční soustavy Merkur má rozsáhlé zásoby ledu. Podle serveru Space.com to oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). O přítomnosti zmrzlé vody na Mercuru se spekulovala více než 20 let.

Foto: NASA

Složený snímek severního pólu Merkuru ze sondy Messenger s vyznačenými oblastmi, kde se může vyskytovat led.

Článek

Teplota na povrchu Merkuru může dosáhnout přes 430 stupňů Celsia, ale v oblastech severního pólu, které jsou neustále kryty před slunečním žárem, objevila americká sonda Messenger zmrzlou vodu a možný organický materiál. Velké ledové kapsy jsou viditelné od 85 stupně severní šířky, menší zásoby se ale nacházejí již na 65 stupni severní šířky.

Nález je pro NASA podle Space.com natolik lákavý, že v následujících měsících chce do oblasti s ledem nasměrovat pozorování Messengeru.

Vědci jsou také přesvědčeni o tom, že i na jižním pólu se nachází led. Oběžná dráha Messengeru jim ale prozatím neumožnila uskutečnit rozsáhlejší pátrání v tomto regionu.

Sonda Messenger byla loni po sedmiletém letu jako vůbec první umělé těleso navedena na oběžnou dráhu kolem planety Merkur. Cílem mise je získat nové poznatky o původu planety, o jejím magnetickém poli a o atmosféře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám