Hlavní obsah

K ISS poprvé dorazily zásoby na soukromé lodi, přivezla i vanilkovou zmrzlinu

Loď Dragon se ve středu spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Je to poprvé, co na ni dopravila zásoby soukromá loď. Posádka ISS nejprve zachytila Dragon robotickou paží a potom jej přemístila a připojila ke spodní části jednoho z modulů ISS.

BEZ KOMENTÁŘE: Robotická paže zachytila modul Dragon a připojila ho k ISSVideo: NASA

 
Článek

Dragon je připojen ke stanici, ale poklop oddělující obě části bude podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) otevřen až ve čtvrtek. Náklad o hmotnosti přes 450 kg bude vyložen během několika dalších dní.

Převážnou část tvoří zásoby pro posádku komplexu, včetně mrazáku na dopravu vzorků pro vědecké experimenty mezi Zemí a ISS. Při nynějším letu byl plný vanilkové zmrzliny pro astronauty.

Nechybí ale ani materiál potřebný pro experimenty na oběžné dráze. Na palubě tak je například rostlina huseníček rolní, na níž chtějí astronauti studovat růst buněk v podmínkách mikrogravitace.

Dragon je první soukromé vesmírné plavidlo sloužící k zásobování ISS. Na oběžnou dráhu kolem Země jej v neděli večer vynesla raketa Falcon 9.

Foto: ČTK/AP

Záběr zachycení kosmické lodi Dragon robotickou paží.

USA spoléhají na soukromý Dragon 

Dragon zůstane u ISS asi tři týdny, odpoutat by se měl koncem října. Přistání na padácích je naplánováno do vod Tichého oceánu. Očekává se, že zpět na Zemi dopraví 330 kilogramů materiálů z pokusů prováděných na oběžné dráze a 230 kilogramů už nevyužívaného vybavení stanice.

Úspěch první mise Dragonu CRS 1 je klíčová pro Američany, kteří po vyřazení raketoplánů nemají prostředek, jímž by mohli orbitální stanici zásobovat.

Nynější mise je prvním z plánovaných 12 zásobovacích letů během čtyř let, které si NASA u SpaceX za 1,6 miliardy dolarů (31 miliard korun) objednal. Do konce roku by soukromá loď měla ke stanici zamířit ještě jednou, start se předběžně plánuje na 15. prosince.

SpaceX v současnosti vyvíjí také verzi, která by mohla vynášet na oběžnou dráhu kolem Země lidskou posádku. Upravený Dragon by mohl podle představ SpaceX přepravovat až sedm astronautů. Spojené státy by tak opět získaly prostředek, kterým by vlastními silami vynesly do kosmu astronauty. Nyní se o tuto dopravu starají ruské lodě Sojuz. NASA plánuje, že časem by soukromý sektor zajišťoval i dopravu astronautů.

NASA ale nespoléhá jen na SpaceX. Orbital Sciences Corporation (OSC) bude brzo testovat novou raketu Antares a pak i kosmickou robotickou loď Cygnus. Pokud uspěje loď při spojení s ISS, společnost získá kontrakt ve výši 1,9 miliardy dolarů na zajištění dodávek pro ISS.

Reklama

Výběr článků

Načítám