Hlavní obsah

Chlapec ze Sibiře našel mamuta uvězněného v ledu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Jedenáctiletý chlapec našel podle ruských médií v tundře na sibiřském poloostrově Tajmyr unikátně zachovalé ostatky mamuta, které přečkaly v ledu přibližně 30 000 let. Experti už hovoří o tom, že je to zřejmě nejvýznamnější nález od roku 1901.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mamuta už místní obyvatelé pokřtili Žeňa po nálezci Jevgeniji Salinderovi, jehož rodina žije u polární meteorologické stanice "Sopkarga" na mysu Sopočnaja Karga. V odborné literatuře tak Žeňa bude figurovat jako "sopkargský mamut".

Z mamutího samce, který uhynul ve věku 15 či 16 let, se zachovala nejen kostra, ale i fragmenty kůže, svaloviny, tuku i některých vnitřních orgánů; dohromady o váze půldruhé tuny. Torzo těla tak musel přemístit k dalšímu zkoumání vrtulník. Nejprve však expedice musela týden osekávat a rozmrazovat vrstvy ledu.

Už první ohledání pak umožnilo podle Alexeje Tichonova z ruské akademie věd potvrdit hypotézu, že mamut měl hrb, ve kterém podobně jako velbloud schraňoval zásoby tuku, umožňující přežívat zimy na drsném Severu. Soudě podle srsti daný kus nejspíše zahynul v létě, stačil si však už nahromadit docela velké zásoby tuku.

Podobně zachovalého mamuta se podle odborníků na paleontologii podařilo naposledy nalézt v roce 1901 na řece Berezovce, která je přítokem Kolymy.

Minulý měsíc se na jiném místě Sibiře, v nejsevernější části Jakutska, našly zbytky zachovalých těl mamutů, které se korejští experti pod vedením kontroverzního vědce Hwang U-soka chtějí pokusit klonovat, pokud se ovšem najde alespoň jediná živá buňka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám