Hlavní obsah

NASA odhalila nevídaný pohled na Slunce

Novinky, Markéta Klánská

Vědci z americké Národní agentury pro letectví a kosmonautiku (NASA) tento týden zveřejnili na internetu video složené z obrázků, které pořídila solární observatoř SDO. Slunce se na něm ukazuje ve zcela novém barevném světle. Aktivitu na hvězdě v centru našeho planetárního systému zvýrazňují zejména barvy jako sytě žlutá, modrá a místy tyrkysová.

BEZ KOMENTÁŘE: Krásný a nový pohled na SlunceVideo: NASA

 
Článek

„Video vzniklo z obrázků a prošlo následnými úpravami, aby se zvýraznily viditelné struktury. Nemá to žádnou vědeckou hodnotu, zato jde ale o krásný a nový způsob, jak se dívat na Slunce,“ uvedl Scott Wiesinger z vesmírného centra Goddard agentury NASA.

Původní snímky představují 24 hodin sluneční aktivity dne 25. září 2011. Je na nich vidět plazma ve vnější části sluneční atmosféry, které se říká koróna. Teploty tam dosahují až 6 000 000 Kelvinů.

Pohybující se smyčky znázorňují sluneční erupce. Dochází k nim po zahřátí plazmy a následného uvolnění enormního množství magnetické energie, a to nejčastěji v oblasti slunečních skvrn.

Silné sluneční erupce stříkají plazma milióny kilometrů dalekoVideo: NASA

K přímo extrémnímu výronu sluneční hmoty došlo například koncem dubna 2012, jak je vidět na "klasických" záběrech agentury NASA. V tu dobu byla erupce tak silná, že vystřelila magnetické plazma milióny kilometrů hluboko do vesmíru. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám