Hlavní obsah

Firma vyvinula pro armádu Písečnou blechu, skáče devět metrů do výšky

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá jako očesaný RC model auta do terénu, ale dělá čest svému jménu - Písečná blecha. Dokáže totiž vyskočit devět metrů do výšky, spadnout na všechny čtyři a pak podle potřeby i seskočit. Patří do řady specializovaných robotů, které firma Boston Dynamics vyvíjí pro americkou armádu. Video z výkonu Písečné blechy firma právě zveřejnila.

Robot na kolečkách umí vyskočit na dům

 
Článek

Infiltrování do objektů nebo pozic na nepřátelském území je vždy nebezpečný podnik, ale letecké či satelitní snímky neodhalí potřebné detaily. Proto si chce armáda pomoci s roboty, kteří se mohou dostat přes rozličné překážky a zajistit potřebný průzkum.

Na dálku řízené autíčko nazvané Písečná blecha je jedním z nich a kromě schopnosti skákat, je vybaveno stabilizačním systém a kamerou. Videozáznam ukazuje, jak dokáže autíčko vyskočit na nízký dům s plochou střechou a pak se dostat i dolů. Pokud nebude mít Pentagon zájem, předpovídá server Gadget Review Písečné bleše komerční úspěch, protože na dálku ovládané modely jsou poměrně oblíbené, a když budou umět ještě takto skákat...

Ovšem Boston Dynamics by modeláře mohla nadchnout i s dalšími roboty ze své stáje, které jsou však často složitější a náročnější.

Jako ještěrky i muly

Například robotek RiSE umí šplhat po kolmých stěnách, protože se jeho konstruktéři inspirovali u ještěrek. Měl by tak dokázat překonávat zdi, nebo se vyšplhat po kmenech stromů. To vše při délce čtvrt metru, dvoukilogramové hmotnosti a rozvážné rychlosti 0,3 m/s.

Robotická ještěrka pomalu šplhá po kolmé stěně

Do náročného terénu, kde by mohla kola zcela selhat, jsou pak určeni roboti, jejichž pohybové ústrojí inspirovali psi či muly.

Takový je i LS3, jehož účelem už není především průzkum, ale má fungovat jako zásobovací mezek pro jednotky v terénu. Zařízení připomínající komického koníka má být schopno po dobu 24 hodin poskytovat podporu jednotce na vzdálenost přes 30 kilometrů a přenášet na 180 kilogramů munice či jiných zásob. Zároveň má LS3, kterého letos čekají testy v poli, automaticky sledovat velitele týmu nebo dorazit na místo určení na základě navigace GPS.

Petman kopíruje mechaniku lidské chůze

Další roboti imitují pohyb geparda - CHEETAH nebo samotného člověka - PETMAN.

Reklama

Výběr článků

Načítám