Hlavní obsah

Malým výtvarníkům hrozí vystěhování

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlínská radnice chce řešit nedostatek míst v mateřinkách ukončením nájmu Základní umělecké škole, která v prostorách mateřské školy sídlí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Výtvarný obor ZUŠ Malenovice navštěvuje přes 230 dětí.

Článek

Přes 200 rodičů se během tří dnů podepsalo pod petici žádající zachování výtvarného oboru Základní umělecké školy (ZUŠ) Zlín-Malenovice v původních prostorách mateřské školy.

Zlínská radnice řeší nedostatečnou kapacitu ve stávajících mateřinkách rozšiřováním tříd. O dvě třídy pro asi 50 dětí plánuje od ledna 2012 rozšířit prostory právě v Malenovicích, kde již 19 let sídlí v nájmu společně se školkou zavedený výtvarný obor ZUŠ.

Podle zástupců města není jiné východisko než stěhování malých výtvarníků. Jejich vedoucí Eva Stesková však tvrdí, že radní jednají necitlivě.

Hrozí hromadné odhlašování

„V letošním školním roce navštěvuje obor 233 žáků ve věku od šesti do osmnácti let, z toho 180 je z Malenovic. Pokud se budeme muset stěhovat do jiných prostor, hrozí jejich hromadné odhlašování. To by znamenalo částečnou likvidaci výtvarného oboru a značnou nespokojenost ze strany rodičů,“ upozornila vedoucí.

Přestože zřizovatelem ZUŠ je kraj, město umožnilo výtvarnému oboru sídlit v prostorách malenovické školky zdarma od roku 1992. „Je nutné upřednostnit potřeby města před potřebami kraje a jeho organizace. Základní umělecké škole pomáháme hledat nové místo,“ řekla náměstkyně primátora Alena Zubalíková (TOP 09, STAN).

Škatule hejbejte se

Zubalíková zároveň přiznala, že by se zřejmě jednalo o dočasné stěhování. „Populační boom by měl tak za tři roky začít klesat. Jakmile bude poptávka po předškolním vzdělávání nižší, můžeme znovu jednat o navrácení výtvarného oboru do prostor malenovické školky," uvedla náměstkyně.

Pokud by ZUŠ chtěla zůstat v dosavadní lokalitě, je město připraveno jednat o poskytnutí výpůjčky pozemku u školky. „Na něm by si ZUŠ mohla umístit mobilní buňky a v nich pokračovat ve své činnosti,“ řekla Zubalíková.

Vedoucí výtvarníků však dodala: „Ještě před pár týdny, když se do těchto prostor přišli radní podívat, vzešel od nich zcela opačný návrh. Tvrdili, že by neměl být problém postavit u školky dočasně na pár let buňky a vytvořit z nich dvě třídy mateřské školy. Tak, jak řeší populační boom například v Německu,“ konstatovala Stesková.

Dialog „hluchých“

Podle posledních informací Práva náměstkyně primátora Zubalíková na schůzce s ředitelem ZUŠ potvrdila, že buňky by město postavilo pro mateřskou školu. Ale požaduje po kraji zaplacení výstavby. Názor kraje se Právu nepodařilo zjistit.

Zubalíková zároveň novinářům řekla, že se snaží už dva měsíce iniciovat jednání s krajským úřadem coby zřizovatelem ZUŠ. „Vyzývali jsme kraj, ale marně. K dialogu jsou přitom potřeba dva,“ řekla k postoji kraje náměstkyně primátora.

Podle mluvčí kraje Gabriely Sýkorové Dvorníkové se ale krajský radní Josef Slovák o celou situaci zajímal.

„Pan radní oslovil dopisem Alenu Zubalíkovou s žádostí o informaci a záměrech města v této věci. Do dnešního dne nebyla z její strany žádná odezva,“ kontrovala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám