Hlavní obsah

Na vzdálené planetě může být život, panuje na ní červená noc

Novinky, Vladimír Michna

Nedávno objevená planeta blízko tzv. červeného trpaslíka Gliese 581d vzdálená asi 20 tisíc světelných let by mohla hostit život. Může se na ní totiž nacházet tekutá voda díky relativně malému objemu planety a vhodné vzdálenosti ke hvězdě. Je na ní však stále noc.

Článek

Informoval o tom Astrophysical Journal Letters. Atmosféra planety může být díky své teplotě příznivá pro existenci tekuté vody, a tedy i života.

Vědci tvrdí, že podmínky na planetě mohou být vhodné pro oceány tekuté vody, mraky i deště. Hustší vzduch a matné červené světlo z její hvězdy by ale vytvářely kalnou atmosféru, která by pro člověka byla toxická.

V této sluneční soustavě se nachází ale zřejmě ještě jeden uchazeč o možný život, planeta Gliese 581g objevená v roce 2010. Existence této planety ale stále není zcela potvrzena.

Gliese 581d byla objevena v roce 2007 a nachází se na krajní hraně soustavy Gliese 581, je na ní proto stále noc. Ovšem její vzdálenost od hvězdy, tzv. červeného trpaslíka, na druhou stranu teoreticky může přinášet planetě příznivější podmínky pro potenciální život.

Příští generace teleskopů budou schopny na Gliese 581d přímo pátrat po existenci života
vědec Robin Wordsworth

Původně byla tato planeta, jež je dvakrát větší než Země, považována za příliš studenou na to, aby se na ní mohla vyskytovat tekutá voda. Francouzští vědci ale nyní provedli počítačové simulace atmosféry planety a informovali, že se v její atmosféře může nacházet vysoká koncentrace kysličníku uhličitého.

„Tento objev je důležitý, protože je to poprvé, kdy klimatické modely prokázaly, že planeta je potenciálně obyvatelná. Všichni pozorovatelé také tvrdí, že planeta skutečně existuje,“ řekl podle BBC Robin Wordsworth z Institutu Pierre Simon Lapce v Paříži.

Planeta je podle něj relativně blízko Zemi. „Takže příští generace teleskopů budou schopny na Gliese 581d přímo pátrat po existenci života,“ dodal Wordsworth.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám