Hlavní obsah

Studenta z Brna naštvaly realitky. Tak si založil vlastní. Levnou a vstřícnou

Právo, Petr Kotek
Brno

Radim Rezek řešil před dvěma roky v Brně stejný problém, s jakým se každoročně musejí vypořádat tisíce studentů ve všech univerzitních městech. Těžko mohl doufat, že získá kolej. Vždyť co to je bydlet sto kilometrů od školy. Najít slušný pronájem za rozumné peníze také nebylo nic jednoduchého. A když už se nějaký rýsoval, znamenalo to připravit si dopředu nejméně tři měsíční nájmy: dva jako kauci pro majitele a minimálně jeden jako provizi pro realitní kancelář.

Foto: Profimedia.cz

S realitními makléři mají studenti špatné zkušenosti: inkasují provizi a pak - sbohem, kliente. V Brně si proto založili vlastní realitku.

Článek

„Nakonec jsme s kamarádem sice bydlení přes realitku sehnali, ale makléře jsme zajímali jen do chvíle, než vyinkasoval svou provizi. Pak už jsme si museli všechno zařídit sami, s ničím nám nepomohl,“ vzpomíná Radim.

Sám tehdy nastupoval do prvního ročníku studia managementu na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity,  z jeho kamaráda se měl po prázdninách stát už druhák. V prvním ročníku sice na koleji bydlel, posun mezi starší jej ale o toto privilegium připravil.

Oba společně s blížícím se začátkem zimního semestru sledovali, jak majitelé bytů ruku v ruce s realitními makléři šroubují ceny. S ubývající nabídkou rostly měsíční pronájmy každého lůžka o stokoruny, celých bytů o tisíce.

Makléř velké realitky inkasoval provizi a pak se na klienty vykašlal

I když sám Radim už střechu nad hlavou měl, rozhodl se stávající situaci změnit, a tak vznikl projekt Student-reality. Jeho smyslem bylo zprostředkovat studentům bydlení za minimální poplatky, v některých případech i zdarma a poskytnout jim přitom nadstandardní servis a  právní jistoty.

„Makléři, se kterými jsme jako klienti jednali, nejevili žádný zájem o to, jestli rozumíme bodům v nájemní smlouvě, zda je nabízený byt zcela v pořádku nebo zda by nám nemohli poradit, u které společnosti si zřídit internet,“ vzpomíná Radim na přístup „velkých“ realitek.

Celý balík služeb poskytují za jednotnou a přijatelnou cenu

Tým lidí, který se dal postupem času dohromady, považuje za svou společenskou povinnost poskytnout studentům kvalitní služby za pro ně přijatelnou cenu. „Všechno se musí vejít do ceny jednotného jednorázového poplatku 2990 korun, který hradí klient, spolubydlení zprostředkováváme zdarma. V praxi to znamená, že členové našeho týmu berou svou práci především jako zkušenost pro budoucí kariéru, ať už budou v budoucnu působit v jakémkoli oboru,“ přibližuje Radim Rezek.

Vydělané peníze padnou na provozní náklady, i ty musejí být co nejnižší. Prohlídky bytů za účasti makléřů tak nahrazují virtuální 3D prohlídky. Nákup kvalitní kamery, která takový postup umožňuje, byl jednou z největších výdajových položek za poslední dobu. „Máme spoustu plánů do budoucna, hodně elánu a tým schopných lidí. Určitě o nás brzy znovu uslyšíte,“ slibuje Radim.

Reklama

Výběr článků

Načítám